Igor Boțan: Deținerea armei nucleare determină Rusia să ignore normele dreptului internațional

Deținerea armei nucleare face ca Rusia să ignore normele dreptului internațional, iar partenerii externi ai Ucrainei sunt nevoiți să se comporte foarte precaut. Este opinia expertului Igor Boțan și a fost expusă în cadrul dezbaterii publice la tema „Barajul de la Kahovka: De ce sunt neputincioase legile și obiceiurile războiului?”, organizate de Agenția de Presă IPN. Potrivit expertului, distrugerea barajului de la Kahovka este o acțiune disperată a Rusiei menită să forțeze Ucraina să accepte un armistițiu. Igor Boțan mai spune că amploarea acțiunilor disperate ale Kremlinului ar putea crește în condițiile în care planul Rusiei de a prelua Kievul în trei zile s-a transformat într-un fiasco.

Menită să împiedice contraofensiva ucraineană, distrugerea barajului de la Kahovka a provocat inundații pe mii de kilometri pătrați, a lăsat sute de mii de oameni fără apă potabilă, mii de cadavre de animale în stare de putrefacție și a  generat o adevărată catastrofă ecologică și umanitară. Potrivit expertului Igor Boțan, acțiunea abominabilă a Rusiei are menirea de a camufla eșecul Kremlinului pe plan militar.

„Ne putem aștepta la o catastrofă epidemiologică. Și aceasta va fi o criză ce va fi resimțită de noi, Republica Moldova, sudul Ucrainei, România, Bulgaria. Reacția imediată a Uniunii Europene a fost calificarea acestei catastrofe drept crimă de război, potrivit Convenției de la Geneva. Conducerea de vârf a Rusiei era convinsă că va fi o plimbare până la Kiev unde vor intra și vor instaura un regim-marionetă. Când au primit ripostă din partea ucrainenilor și s-au pomenit într-o situație dezastruoasă, acum pentru ei aceste acțiuni nu sunt altceva decât o încercare de a camufla eșecul pe care l-au suferit în această campanie dezonorantă pentru ei. Iar asta îi împinge la comiterea crimelor de război și crime împotriva umanității, cum ar fi deportarea copiilor ucraineni, care este o crimă împotriva umanității. Tot spectrul posibil de crime, care atrag după sine adevărate catastrofe, este în desfășurare, iar totul a pornit de la aventură militară”, a spus Igor Boțan.

Potrivit expertului, izolată pe plan extern și cu pierderi de război considerabile, Rusia va încerca să forțeze nota pentru a determina Ucraina să vină la masa negocierilor.


„Trebuie să ne așteptăm la faptul că toată conducerea de vârf a Rusiei este gata să folosească toate metodele pentru a forța Ucraina să accepte, la început un armistițiu, ulterior să intre într-o perioadă de incertitudine ca să poată suci mâinile la spate conducerii Ucrainei forțând-o să cedeze teritorii. Este un fisco din perspectiva strategiei militare. Rușii nici până acum nu numesc ceea ce fac în Ucraina, război, ci operațiune militară. Se încalcă Constituția Rusiei, vedem companii militare private care, potrivit legislației penale a Rusiei, ar trebui să ia ani grei de pușcărie. Au loc lucruri extrem de stranii și caraghioase după ce planul inițial de cucerire a Kievului în trei zile, crearea Novorusiei, lipsirea Ucrainei de acces la Marea Neagră și instaurarea unui regim-marionetă la Kiev, după ruinarea acestui plan, Rusia recurge la acțiuni inimaginabile”, a mai spus expertul permanent al proiectului.

Potrivit lui Igor Boțan, fiind o putere nucleară, Rusia își permite să acționeze contrar tuturor normelor dreptului internațional. De asemenea, comportamentul conducerii de la Kremlin este justificat de o mare parte a cetățenilor ruși, care agreează ideea supremației Rusiei în raport cu alte popoare.


„Deținerea armei nucleare face ca Rusia să se comporte așa cum vedem, să ignore normele dreptului internațional. Marea problemă este modul în care societatea Rusiei este educată și efectele propagandei. Este educat exclusivismul rușilor, ca popor, ca națiune și acest exclusivism le permite să se comporte astfel. Vedem că aici, în Republica Moldova suntem foarte precauți în a spune ce se întâmplă și vedem proteste că în Republica Moldova au fost retrase licențele la posturi TV care sunt extensii pe teritoriul Republicii Moldova a canalelor din Federația Rusă care promovează mesaje precum: nimicirea totală a ucrainenilor, nimicirea statului ucrainean, înecarea copiilor ucraineni. Sunt crime care se întâmplă astăzi. Atât timp cât sunt cu arma nucleară și o folosesc ca o bâtă, comunitatea internațională e într-o mare dilemă și foarte precaut încearcă să ajute Ucraina”, a punctat Igor Boțan.

Dezbaterea publică la tema
„Barajul de la Kahovka: De ce sunt neputincioase legile și obiceiurile războiului?”, este a 13-a ediție din ciclul de dezbateri  „Impactul trecutului asupra proceselor de consolidare a încrederii și păcii”. Agenția IPN desfășoară acest ciclu cu sprijinul Fundației germane „Hanns Seidel”.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.

IPN LIVE