Igor Boţan despre raportul de progres al Moldovei: Cuprinde semnale foarte clare

Raportul de Progres al Republicii Moldova în cadrul Politicii Europene de Vecinătate în anul 2014 indică o stagnare în evoluţii, notează analistul politic Igor Boţan. Acesta a declarat pentru IPN că raportul, prezentat luni de şeful Delegaţiei UE la Chişinău, Pirkka Tapiola, cuprinde semnale foarte clare pentru autorităţi, dar şi o dezamăgire în privinţa a ceea ce se întâmplă în Republica Moldova.

Igor Boţan a menţionat că ambasadorul Tapiola a încercat să ocolească unghiurile ascuţite, dar sub presiunile circumstanţelor a fost nevoit să amintească şi despre situaţia din sectorul financiar-bancar. „Domnul Tapiola a fost nevoit să amintească şi despre ceea ce noi numim aici jaful secolului şi el se miră cum dintr-o ţară atât de mică se poate fura atât de mult. Eu cred că lucrurile sunt mai mult decât evidente – o decepţie absolută, atât din partea cetăţenilor, cât şi din partea structurilor europene şi acum totul depinde de cetăţenii Republicii Moldova. Dacă cetăţenii Republicii Moldova cred că europenii vin să ne rezolve problemele, se înşeală amarnic”, a remarcat Igor Boţan.

Analistul a ţinut să amintească că Europa acordă ajutor Republicii Moldova din contul contribuabililor europeni. „Dacă la urechea contribuabililor europeni ar ajunge informaţia că şmecherii din Republica Moldova le fură banii, structurile europene vor fi nevoite să ia măsuri. Mesajul este foarte clar pentru Republica Moldova – la început aduceţi banii pe care i-aţi furat, pe urmă vedem! Şi eu cred că aceasta este corect”, a spus Igor Boţan.

Analistul a mai spus că mai mulţi oficiali moldoveni de rang înalt recunosc că este vorba despre un furt, dar evită să spună sumele. Se va ajunge şi la momentul când se va face estimarea sumelor şi atunci va fi foarte urât, pentru că Republica Moldova este invadată de deputaţi în parlamentele ţărilor europene, care cu siguranţă se vor întreba de ce contribuabilii lor trebuie să achite furtul elitelor din Republica Moldova, pentru că ei vor să ajute poporul, nu să ajute la îmbogăţire prin furturi realizate de elite.

La prezentarea Raportului de Progres al Republicii Moldova în cadrul Politicii Europene de Vecinătate în anul 2014, şeful Delegaţiei Uniunii Europene la Chişinău, ambasadorul Pirkka Tapiola, a declarat că situaţia din sectorul financiar-bancar provoacă îngrijorări şi în acest sens este nevoie de o investigaţie profundă, în urma căreia persoanele care se fac vinovate de sustragerea banilor să fie pedepsite, iar pierderile pe cât este posibil să fie recuperate.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.