Igor Boțan, despre mesajele Summitului CPE: Nu poate exista bunăstare fără securitate, nu poate exista securitate fără unitate

În cadrul Summitului Comunității Politice Europene ce s-a desfășurat în Republica Moldova au fost transmise câteva mesaje foarte clare pentru comunitatea internațională și anume că trebuie să existe o interconexiune între bunăstare, unitate, combaterea agresiunii și respectarea normelor dreptului internațional. Sunt patru lucruri foarte clare care trebuie să le înțeleagă toți. Declarația îi aparține expertului permanent al proiectului, Igor Boțan și a fost exprimată în cadrul interviului intitulat „Summitul Comunității Politice Europene pe înțelesul tuturor”, organizat de Agenția de presă IPN.

„Pentru popoarele Europei este foarte important să se înțeleagă câteva lucruri: nu poate exista bunăstare fără securitate, nu poate exista securitate fără unitate. Nu poate, pe de o parte, pentru că agresorul are resurse, are ambiții, are scopuri care sunt halucinante, dar fără unitate este imposibil să reziști în fața acestui agresor. Nu poate exista, pe de altă parte, combaterea acestei agresiuni fără a transmite un mesaj foarte clar și a lua poziție față de ea. Agresiunea poate fi combătută doar atunci când există reguli clare și sunt aplicate aceste reguli ale dreptului internațional”, spune Igor Boțan.

Expertul explică și de ce nu a fost semnată o declarație comună a participanților la Summit. tuturor celor participanți. Potrivit lui, „de la bun început s-a anunțat că o declarație comună nu va fi, așa cum nu a fost nici după summitul de la Praga. Este imposibil de așteptat vreo declarație comună atât timp cât înalții demnitari din statele respective s-au întâlnit pentru a discutat probleme. Deci, discutarea problemelor și dibuirea soluțiilor, acesta este scopul acestui summit și semnificația simbolică este de a demonstra unitatea statelor din Europa împotriva unor abuzuri și agresiuni”, a declarat Igor Boțan.

Cu toate acestea, el consideră că Summitul CPE de la Bulboaca și-a atins scopul principal și anume de a transmite un semnal de unitate de la nivelul întregii comunități europene. „Semnalul cel mai important este că Europa este unită împotriva agresiunii, potențialul doar al Uniunii Europene, ceea ce e aproape jumătate din țările care au participat la summit, potențialul economic mă refer, este de aproape zece ori mai mare decât potențialul agresorului - Federației Ruse. Dacă și celelalte state consimt și înțeleg că trebuie să fie unite împotriva unei agresiuni, atunci noi înțelegem că primul semnal este că orice agresiune se va izbi de unitatea popoarelor Europei, nu doar ale Uniunii Europene și acest lucru este cât se poate de clar transmis”, a declarat Boțan.

Expertul continuă prin a declara că un mesaj puternic a fost transmis și pentru Federația Rusă, și pentru poporul din Federația Rusă și anume că „agresiunea nu poate fi acceptată în secolul XXI după ce Europa a fost focarul a două războaie mondiale care au sugrumat zeci de milioane de vieți omenești și este foarte important ca comunitatea europeană să fie solidară în acțiunile de descurajare a Federației Ruse. În primul rând, prin intermediul sancțiunilor economice, comerciale. Evident că mesajul e foarte puternic și pentru statele care participă la comerțul ilicit, dacă putem spune așa, cu importul paralel, și ajută Federația Rusă să continue acest război. Deci, mesajele au fost multiple și noi înțelegem că pe o altă platformă decât cea a Comunității Politice Europene este dificil să-ți imaginezi că toate aceste mesaje pot fi împachetate și transmise pentru ca să fie clar pentru toți ce scopuri se urmăresc și cui îi sunt adresate mesajele”, a punctat expertul.

Interviul intitulat „Summitul Comunității Politice Europene pe înțelesul tuturor” face parte din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, pe care Agenția de presă IPN îl desfășoară cu sprijinul Fundației germane Hanns Seidel.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.