Dacă alegerile prezidențiale sunt câștigate de Igor Dodon, Moldova va rămâne cu relații înghețate cu vecinii, va exista incertitudinea privind vectorul integraționist. Altfel spus, Moldova va păstra statutul de status quo. În eventualitatea candidatului învingător Maia Sandu, există premise pentru a aștepta ca relațiile cu vecinii să fie bune, să se îmbunătățească semnificativ relațiile cu Uniunea Europeană, iar relațiile cu SUA se vor îmbunătăți. Cât privește Rusia, acesta a declarat că va colabora cu oricine din candidați va câștiga. Totuși, rămâne la alegerea cetățenilor să decidă, dacă Moldova rămâne cu relații înghețate sau nu. Opinia a fost exprimată de expertul permanent al proiectului, Igor Boțan, la dezbaterea publică „Cine și spre Ce migrează alegătorii candidaților care nu au trecut în turul doi?”, organizate de Agenția de presă IPN.
Expertul nu crede că vreunul din cei doi candidați ajunși în turul doi va pierde din numărul de voturi acumulat în primul tur, deoarece atunci pentru ei au votat alegătorii care fac parte din „nucleul tare”. În opinia lui Igor Boțan, cei doi candidați reprezintă doi poli după care este divizată societatea în Republica Moldova. Igor Boțan constată că, în turul doi, pe centru-dreapta se va regăsi electoratul unionist, care cel mai probabil se va îndrepta către candidatul pro-european. Candidații care au putut să-l susțină pe Igor Dodon, în particular, Violeta Ivanov, s-au abținut în a se pronunța la acest subiect.
„17% din alegători au votat pentru un candidat care din start a anunțat că este non-sistem, nu împărtășește nicio doctrină oficială, nu se pronunță despre nicio direcție de integrare. Mesajul acestuia nu a fost pro sau contra unuia dintre candidații ajunși în turul doi, ci a fost pro anticorupție și contra corupției, iar acest mesaj a fost un fel de inducție pentru electoratul lui Renato Usatîi”, a spus expertul.
Igor Boțan spune că a înțeles din comportamentul și luările de poziție ale lui Renato Usatîi că a acesta se poziționează ca politican al acțiunilor care trebuie să rezolve probleme concrete. „Problema concretă care reiese din discursurile sale este înlăturarea politicienilor care se identifică cu corupția din Republica Moldova. De aceea, mesajul lui către alegători a fost că, dacă candidatul Maia Sandu găsește o formulă acceptabilă pentru dizolvarea Parlamentului în eventualitatea alegerii în calitate de președinte al Republicii Moldova, atunci el își îndeamnă alegătorii să susțină această opțiune pentru că acest lucru oferă posibilitatea Partidului Politic „Partidul Nostru” să devină un partid parlamentar care își poate consolida forța în Moldova, deținând pârghiile puterii”.
În altă ordine de idei, Igor Boțan, a spus că Partidul „Șor” este același Partid „Ravnopravie” care pleda pentru ca Republica Moldova să fie într-o uniune cu Federația Rusă și care și-a schimbat denumirea după noul lider. „Noul lider, Ilan Șor, are o anumită reputație, care, într-un anumit fel, se reflectă în alegătorii lor după criteriul „toți politicienii sunt hoți, dar câțiva din ei sunt mai buni pentru că se împart cu noi”. Cel mai probabil acest electorat va merge către candidatul pro-euroasiatic. In opinia sa, Violeta Ivanov l-ar susține pe Igor Dodon deschis, doar că nu poate pentru că ea este deținătoarea „mărului otrăvit”, iar dacă ar spune public că-l susține pe Igor Dodon, i-ar face un deserviciu, de aceea menține tăcerea.
Electoratul lui Andrei Năstase nu are cum să nu o susțină pe Maia Sandu pentru că scopul declarat al lui Andrei Năstase este lupta împotriva corupției și a statului capturat. Principalul mesaj al lui Tudor Deliu în campania electorală a fost relansarea vectorului european al Republicii Moldova și aici există o claritate unde va merge electoratul său. „Dar, liderii politici nu sunt stăpânii electoratului pe care-l votează. În aceste condiții, candidații respectivi, după primul tur de scrutin, s-au adresat către cetățeni să susțină un candidat care promovează aceleași lucruri pentru care au pledat ei înșiși”, a adăugat Igor Boțan.
Electoratul lui Octavian Țîcu mai degrabă o va susține pe Maia Sandu, doar că fostul candidat a avut mesaje mai dure la adresa ei și aceasta ar putea avea un anumit impact. Iar Dorin Chirtoacă s-a pronunțat din start în favoarea Maiei Sandu.
Dezbaterea „Spre Cine și spre Ce migrează alegătorii candidaților care nu au trecut în turul doi?”, este ediția a 7-a din ciclul electoral „Noi și președintele: cine pe cine alege, cine pe cine reprezintă”, susținut de către Fundația germană „Hanns Seidel”.