Dacă se amână alegerile prezidențiale, e puțin probabil ca situația pandemică să se îmbunătățească, pentru că structurile statului nu sunt funcționale la randamentul dorit. De aceea este mai bine de organizat aceste alegeri chiar dacă există riscuri. Marea problemă constă în aceea că factorul pandemic ar putea influența rezultatele alegerilor. O spune expertul permanent al proiectului „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice” Igor Boțan, la dezbaterile publice: „Alegerile în pandemie: necesitate, riscuri, scenarii, soluții”, organizate de Agenția de presă IPN. Totodată, expertul este convins că cea mai bună soluție era să fie adoptată decizia de a vota timp de două zile, pentru a evita aglomerațiile la secțiile de vot.
Potrivit lui Igor Boțan, nu se cunoaște care va fi rata de participare la alegeri, dar statisticile arată că 40% din cetățeni care nu cred în COVID-19, probabil vor fi prezenți la alegeri, dar ei au diverse profiluri și preferințe politice. „Oamenii care sunt cei mai activi electoral, cei de după 40 de ani sunt și cei mai vulnerabili la contaminare și decese. Față de ei, în caz de contaminare, atitudinea va fi cea mai ignorată. De aceea, riscul impactului pandemic asupra rezultatelor alegerilor este foarte mare, iar de aici pot apărea și speculații că cei care au organizat alegerile nu au făcut-o cum trebuie. Este sugestiv faptul că atunci când ai factor pandemic să oferi două zile de vot”, a spus el.
Igor Boțan este convins că o scăpare a autorităților ține de faptul că nu a fost luată în considerare propunerea de a vota timp de două zile, ca factorul pandemic să nu atingă dreptul de a alege, dar și să nu influențeze asupra rezultatelor alegerilor.
Potrivit lui, votarea electronică sau prin poștă la fel era posibilă, doar că aceste eventuale soluții rămân de mai mulți ani la nivel de discuții. Astfel de modificări se fac în Parlament, majoritatea deputaților trebuie să susțină astfel de modificări.
În opinia expertului, în turul doi, autoritățile trebuie să se gândească foarte bine, pentru că, dacă va exista o creștere a infectărilor, vina va cădea pe ele, iar aceasta va avea impact asupra rezultatelor alegerilor, care ar crea, la rândul lor, diferite interpretări.
Situația sanitară poate degrada în urma alegerilor pentru că pot trece prin secțiile de votare oamenii infectați, consideră Igor Boțan. De asemenea, se va vota cu aceeași ștampilă. Pericolul este legat și de aglomerație.
„Cetățenii trebuie să înțeleagă că alegerile din 1 noiembrie vor avea loc în circumstanțe foarte speciale. Cei care nu se tem de COVID-19 să vină la alegeri, dar să aibă grijă de cei care se tem de virus, iar cei care se tem de COVID-19 trebuie să facă o alegere: ori pun pe prim plan propria sănătate și pe planul doi treburile publice, ori trec peste această frică și vin să voteze, dar până atunci trebuie să ceară autorităților să organizeze cât mai bine procesul de votare”, a adăugat Igor Boțan.
Dezbaterile publice: „Alegerile în pandemie: necesitate, riscuri, scenarii, soluții”, sunt ediția a 157-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, sprijinit de Fundația germană Hanns Seidel.