Igor Boțan: CC face regulă în jurisprudența privind asumarea răspunderii

Expertul Igor Boațn consideră că hotărârea Curții Constituționale prin care legea pentru care Guvernul și-a asumat răspunderea a fost declarată neconstituțională, nu aduce atingere intențiilor executivului de a soluționa problemele existente. Și aceasta pentru că mai multe prevederi din legea respectivă au fost adoptate de către Comisia pentru Situații Excepționale. Prin decizia de ieri, Curtea vine să facă regulă în jurisprudența sa cu privire la procedura de asumare a răspunderii de către Guvern și acest lucru, în viziunea expertului, este pozitiv. Opiniile au fost expuse la dezbaterile publice „Asumarea de răspundere de către Guvern: controverse, efecte, soluții”, organizate de Agenția de presă IPN.

Igor Boțan, expertul permanent al proiectului, a declarat că, din toată această procedură reiese că sunt foarte multe lucruri care ar putea uni eforturile opoziției și a guvernanților. Potrivit lui, experiența unei asemenea crize nu a existat, chiar și în statele dezvoltate. Și în momentul în care premierul a venit în fața deputaților pentru a examina necesitatea decretării stării de urgență, era imposibil ca executivul să vină cu un plan de acțiuni, pe care îl solicita opoziția. Și opoziția, în opinia sa, a venit cu lucruri particulare, argumentate, la fel ca și cele prezentate de guvernare.

Expertul a menționat că, singurul lucru care lipsește pentru o armonie în acest sens, sunt premisele ca toate aceste propuneri să fie încadrate într-un program, așa cum cere Constituția, iar pentru el Guvernul să-și asume răspunderea.


În opinia lui Igor Boțan, ceea a făcut ieri Curtea Constituțională înseamnă mai multă ordine în jurisprudența sa cu privire la procedura de asumare a răspunderii de către Guvern, un lucru extraordinar de util. Potrivit lui, hotărârea Curții nu aduce atingere intențiilor executivului de a soluționa problemele existente. Și aceasta pentru că o parte din prevederile legii din 2 aprilie, anulate de Instanța Constituțională, s-au regăsit în deciziile Comisiei pentru Situații Excepționale, respectiv, soluții existau. Expertul a menționat că decizia Curții mai vine să accentueze și necesitatea controlului parlamentar, inclusiv în perioade de criză.

Igor Boțan a declarat că la examinarea sesizărilor depuse de deputații din opoziție și deputatul independent Alexandr Oleinic, judecătorii Curții s-au pregătit foarte bine. Această concluzie reiese și din întrebările adresate în timpul dezbaterilor.  Igor Boțan este de părere că CC și-a axat toate argumentele pe sesizarea deputatului Oleinic. „Părerea mea este că, dacă domnul Oleinic nu s-ar fi adresat Curții Constituționale, atunci celelalte sesizări, nu știu dacă ar fi meritat să fie luate în considerare. Pentru că la baza hotărârii Curții, de fapt, stă sesizarea domnului Oleinic cu privire la vicierea procedurii de angajare a răspunderii de către Guvern.

Potrivit expertului, ca urmare a acestei situații, societatea trebuie să înțeleagă că, în stare de urgență, toate elementele trebuie să lucreze la unison pentru a depăși criza. „Dar asta nu înseamnă că nu trebuie de privit și în viitor și că procedurile democratice trebuie ignorate. Or, atunci când Guvernul are toate pârghiile să folosească toate măsurile, să întreprindă acțiuni de susținere a populației, a mediului de afaceri, nu trebuie să apară aspecte, la care s-a referit și Curtea Constituțională în hotărârea sa”, a spus Igor Boțan.

Dezbaterile „Asumarea de răspundere de către Guvern: controverse, efecte, soluții”, sunt ediția a 128-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, sprijinit de Fundația germană Hanns Seidel.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.