Pe fondul creșterii prețurilor și inflației, avem nevoie de dezbaterea calificată, cu argumente, între guvernanți și opoziție, astfel încât cei care poartă responsabilitatea, să poată lua deciziile cele mai adecvate, iar cetățenii să fie informați corect. De această părere este expertul permanent al proiectului Igor Boțan. „Este nevoie de comunicarea guvernanților și opoziției cu cetățenii. La fel, este importantă comunicarea guvernării cu mediul de afacere, astfel încât soluțiile pe care le oferă guvernarea să fie pe înțelesul oamenilor de afaceri. În caz contrar, riscăm să punem business-ul într-o situație dificilă”. Declarațiile au fost făcute la dezbaterea publică „Prețurile și inflația prin prismele politică, economică și socială”, organizată de Agenția de presă IPN.
Întrebat despre interesul politic al partidelor pe care l-au în abordările lor referitoare la prețuri și inflație, expertul permanent al proiectului a menționat că „lupta dintre putere și opoziție se dă pentru influențarea electoratului” și acest fapt reprezintă un lucru absolut corect. „Ceea ce îmi doresc eu ca cetățean, sunt convins că în acest stat există modele computerizate și dacă socialiștii vin cu propuneri să procedăm așa sau altfel în privința impozitării sau jonglării cu accizele și TVA-ul, de ce nu putem folosi aceste modele pentru a vedea ce efecte ar avea acestea din punct de vedere fiscal, din punct de vedere economic și din punct de vedere al sănătății întreprinderilor? Există astfel de programe care permit, atunci când dvs. veniți cu propuneri să procedăm într-un fel sau altul, de exemplu, să punem aceste date în calculator și să vedem efectele pe care le vom avea în final și deja dvs. ca economiști, specialiști, să ne spuneți în baza cifrelor pe care le obțineți pe baza de modelare care vor fi consecințele politice din punct de vedere al economiei? Tare îmi place când opoziția presează guvernarea, pentru că altminteri va fi rău de tot”, a declarat expertul.
Potrivit lui, cetățenii așteaptă să vadă competiția de idei între guvernanți și opoziție. Această competiție trebuie să se bazeze pe „calcule care să arate cine dintre părți are mai multă dreptate și cine deschide perspective de viitor mai favorabile pentru Republica Moldova”. La fel, expertul a punctat că „în astfel de situație, trebuie să avem grijă ca businessul să se mențină pe linia de plutire, dacă nu chiar să se dezvolte. Trebuie să credem că situația se ameliorează și încet revenim la normalitate. Dacă revenim la normalitate, cifrele acestea gigantice referitoare la inflație ne vor părea un vis urât, iar revenirea la normalitate va deveni deja un lucru absolut firesc”.
Dezbaterea publică la tema „Prețurile și inflația prin prismele politică, economică și socială”, organizată de IPN, a fost ediția a 249-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, susținut de către Fundația germană „Hanns Seidel”.