Faptul că fostul director al Serviciului de Informații și Securitate, Vasile Botnari, și-a asumat toată răspunderea pentru expulzarea profesorilor turci, îl caracterizează ca pe un om care nu este independent. De această părere este expertul Igor Boțan, care menționează că Botnari și-a asumat toată răspunderea, pentru că fie îi este frică, fie are un sentiment de gratitudine pentru cel care i-a făcut cândva anumite favoruri. Declarațiile au fost făcute la dezbaterile publice: „Doi ani de la expulzarea profesorilor turci: lecții învățate, lecții de învățat”, organizate de Agenția de presă IPN.
Igor Boțan, expertul permanent al proiectului, a declarat că sentința judecatei în acest dosar a fost un fel de „deal” (n.r. din engleză afacere), „care este grețos și care arată că au trecut doi ani, dar nu s-a schimbat nimic. Ba dimpotrivă, lucrurile au devenit mai proaste”. „Lucrurile au fost aranjate și este clar de la sine, inclusiv cine sunt beneficiarii acestor aranjamente. Se vede și atitudinea față de familiile profesorilor expulzați. Până în prezent acești oameni se confruntă cu probleme”, subliniază Igor Boțan.
Potrivit lui, pe scena politică, unii politicieni își reclamă activitatea în funcții înalte în stat, povestind câte întâlniri au avut și câte lucruri, care nu țin de competențele lor, au reușit să facă: „Dar lucruri care sunt prevăzute în mod expres în legea supremă și țin de competența lor, nici nu au pomenit de ele”.
În opinia sa, expulzarea cetățenilor turci, care este o tragedie, a marcat societatea pentru mult timp și „arată de fapt cine suntem ca societate, ca stat”. Potrivit expertului, actualmente, societatea stagnează în situația în care instituțiile statului, aflate în captivitate, s-au conformat perfect pentru a comite această crimă împotriva profesorilor turci. „Și procesul de judecată al șefului SIS a fost secretizat, pentru că, în țară nimic practic nu s-a schimbat”. „Problema este mult mai profundă, pentru că acești oameni pur și simplu au fost tranzacționați”, a opinat Igor Boțan.
Potrivit lui, cazul are explicații în situația în care o persoană s-a autoproclamat coordonatorul guvernării, care, „deși nu deținea niciun post, toți mergeau la ei la pocloane și el a fost primit și de președintele turc”. „Care este interesul unui lider regional să se întâlnească cu un oarecare autodeclarat aici în Republica Moldova coordonator al guvernării?”, se întreabă expertul.
Dezbaterile publice „Doi ani de la expulzarea profesorilor turci: lecții învățate, lecții de învățat”, sunt ediția a 150-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, sprijinit de Fundația germană Hanns Seidel.