IDOM, despre accesul la servicii sociale și juridice pentru cei mai vulnerabili refugiați din Ucraina

Juriștii de la Institutul pentru Drepturile Omului din Moldova, împreună cu alte asociații partenere, au acordat gratuit asistență juridică și asistență psiho-socială pentru mai bine de o mie de refugiați din Ucraina. Într-o conferință de presă la IPN, directorul executiv IDOM, Vanu Jereghi, a spus că necesitatea acestui suport a venit în contextul multor apeluri parvenite cu privire la violarea drepturilor omului sau cu privire la anumite neînțelegeri în relația cu autoritățile Republicii Moldova.

„La fel, am considerat că este important că trebuie să acoperim și partea psiho-socială atât timp cât acest grup de beneficiari are nevoie și de asemenea servicii. Astfel, echipa IDOM, împreună cu partenerii noștri de la centrul de sănătate mintală Psinclusion, au creat echipe mobile care s-au deplasat pe întreg teritoriu al țării și au acoperit necesitățile beneficiarilor din Ucraina. Pe lângă aceste activități, am realizat instruiri pentru refugiați cu privire la drepturile omului și anume cum pot să-și apere singuri drepturile omului”, a menționat Vanu Jereghi.

Valerian Mămăligă, avocat în cadrul Programului advocacy și litigare strategică, IDOM, a declarat că scopul de bază al proiectului a fost îmbunătățirea situației drepturilor refugiaților prin acordarea asistenței psihosociale și juridice. Au fost desfășurate un șir de activități, cum ar fi treningurile pentru managerii și reprezentanții centrelor de plasament temporar pentru refugiați. De asemenea, s-a lucrat cu refugiații, fiindu-le explicate drepturile lor și modul în care și le pot apăra. O altă realizare a fost formularea recomandărilor pentru autorități. 

Alexandru Cebanaș, avocat în cadrul Programului de monitorizare și raportare, IDOM, menționat că inițial cadrul normativ era mai puțin restrictiv în privința refugiaților și oferea un spectru mai larg de drepturi și libertăți. Odată cu scăderea urgenței, s-a încercat impunerea treptată a unor restricții pentru a încuraja refugiații să se încadreze în cursul vieții din Moldova, inclusiv prin angajarea în câmpul muncii. De asemenea, s-au făcut modificări cu privire la modul de cazare în centrele de plasament temporar. Și în ceea ce ține de acordarea ajutorului social, urmează să fie introduse mai multe criterii de eligibilitate.

Avocatul a precizat că refugiații inițial s-au confruntat cu o reticență din partea băncilor care le refuzau deschiderea conturilor. Ca urmare a semnalării problemei, autoritățile au emis o circulară pentru bănci prin care s-a facilitat deschiderea conturilor și gestionarea acestora. Totodată, în martie a fost prelungită hotărârea cu privire la protecția temporară. Astfel au fost prelungite toate garanțiile oferite de către Republica Moldova în ceea ce ține de șederea și angajarea refugiaților ucraineni.   

Notă: Agenția IPN oferă dreptul la replică persoanelor care se consideră vizate în știrile realizate de pe declarațiile organizatorilor prezentei conferințe de presă, inclusiv prin facilitarea organizării altei conferințe de presă în condiții similare.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.

IPN LIVE