„Holocaustul – dreptul la memorie”. Expoziție la Biblioteca Națională

Peste 50 de cărți privind nimicirea evreilor în timpul celui de-ai Doilea Război Mondial sunt prezentate la Biblioteca Națională a Republicii Moldova, în cadrul unei expoziții vernisate cu prilejul Zilei Internaționale de Comemorare a Victimelor Holocaustului, care este marcată la 27 ianuarie.

Elena Pintilei, directoarea BNRM, spune că expoziția vine să informeze tânăra generație, dar și maturii că pacea și respectul între etnii este o valoare fundamentală. „27 ianuarie este ziua când omenirea îi deplânge pe cei care au fost exterminați și torturați în lagărele naziste, cele de concentrare, de muncă forțată și în închisorile regimului hitlerist. Au fost distruse familii, membri ai familiilor care nu s-au mai revăzut mulți ani. Acest fenomen de nimicire a unei națiuni nu trebuie să se repete”, a menționat Elena Pintilei, solicitată de IPN. 

Directoarea BNRM a precizat că numărul victimelor din rândul evreilor care locuiau la acea vreme pe teritoriul Republicii Moldova de astăzi a fost evaluat diferit de cercetători: de la 87 de mii (Hathan Ak) până la 250-300 de mii (Rab. Moses Rosen). Până pe 1 decembrie 1941, majoritatea absolută a evreilor din Basarabia a fost nimicită sau exilată în regiunea transnistreană. Basarabia a fost declarată teritoriu „curățat” de evrei.

Expoziția cuprinde documente atât din colecțiile bibliotecii, dar și cărți de la Centrul de Informare și Documentare al Consiliului Europei, situat în clădirea bibliotecii, iar în fiecare an expoziția pune în valoare noi cercetări științifice, noi apariții editoriale care abordează tema holocaustului. Acestea sunt în limbile română, rusă, engleză, dar și în alte limbi. „Orice cercetător care este interesat de holocaust trebuie să cunoască că Biblioteca Națională deține suficientă literatură la acest subiect. Sunt atât monografii, cât și ediții periodice”, a specificat Elena Pintilei.

Expoziția „ Holocaustul – dreptul la memorie” este deschisă publicului la Biblioteca Națională până la 31 ianuarie curent (blocul central, str. 31 august 1989, 78 A, etajul 2, spațiul expozițional).

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.