Hipertensiunea arterială, diabetul zaharat şi alte maladii grave se datorează obezităţii
Medicii susţin că hipertensiunea arterială, diabetul zaharat şi alte maladii grave se datorează în mare parte obezităţii sau supraponderabilităţii.
În acest context nutriţioniştii spun că băuturile în general şi cele alcoolice în special, oferă organismului 80 la sută din totalul cantităţii de zahăr. Astfel, un consum moderat de alcool presupune între 5 şi 10 la sută din totalul aportului zilnic de calorii, aceasta fiind una dintre explicaţiile numărului mare de persoane supraponderale. O altă sursă de calorii prezintă răcoritoarele carbogazoase colorate, cu conţinut mare de zahăr, care, în timp, reuşesc să compromită silueta. Potrivit estimărilor, la o sută de mililitri de băuturi carbogazoase, cola, limonade revin 12 grame de zahăr, în sucul de portocale neîndulcit - 10 grame, în sucul de lămâie neîndulcit 9 grame, în sucul de morcovi - 6 grame, în cel de roşii - 4 grame.
Periculoase pentru sănătate şi siluetă sunt dulciurile cu conţinut mare de grăsimi, de tipul creme, prăjituri cu frişcă şi produsele de patiserie. Aceste alimente au un conţinut mare de zahăr, sunt asimilate rapid şi accentuează senzaţia de foame.
Medicul de familie, Olga Severin, afirmă că în alimentaţia zilnică trebuie ţinut seama de zahărul ascuns existent în iaurturi cu fructe sau arome, unele ketchup-uri şi îngheţate.