Dacă balanța de putere în regiunea Mării Negrei îi va reveni Rusiei, ar putea fi catastrofal pentru securitatea regională, inclusiv pentru Republica Moldova. Or viitorul regiunii Mării Negre depinde în mare măsură de rezultatul războiului din Ucraina. Sunt opiniile exprimate în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă de către Robert E. Hamilton, PhD, director de cercetare al Programului pentru Eurasia la Institutul de Cercetare în Politică Externă.
Potrivit lui Hamilton, dacă Rusia câștigă sau chiar dacă păstrează teritoriile pe care le-a acaparat până acum, Marea Neagră ar putea deveni efectiv un „lac rusesc”, la fel cum era un spațiu controlat de sovietici în timpul Războiului Rece.
„Aceasta ar avea implicații catastrofale pentru securitatea regională. Ar putea duce la o militarizare sporită a regiunii, limitarea accesului comercial și, posibil, la subminarea stabilității țărilor vecine, precum Moldova, România și Bulgaria”, a menționat Robert Hamilton.
Totodată, dinamica din Europa de Est variază în funcție de cât de bine sunt ancorate țările în structurile Vestului. România, de exemplu, este profund integrată în UE și NATO, în timp ce Moldova, deși este candidată la aderarea la UE, nu poate adera la NATO fără o modificare constituțională. State precum Moldova, care nu sunt pe deplin integrate în instituțiile Vestului, rămân vulnerabile la influența și interferența din partea Chinei și a Rusiei.
„De exemplu, știm că Rusia a interferat activ în politica internă a Moldovei, inclusiv prin încercări de a cumpăra voturi la recentele alegeri prezidențiale și la referendumul pe problema aderării la UE. Chiar și în țări precum România, care sunt ferm ancorate în structurile Vestului, interferența persistă”, a notat oficialul.
Totodată, pentru țări precum Moldova, care este candidată la aderarea la UE, dar nu membră NATO, cheia este echilibrarea oportunităților și riscurilor asociate cu inițiative precum Belt and Road Initiative (BRI). Riscurile reale ale proiectelor BRI constau în modul în care sunt implementate.
„Cu toate acestea, proiectele BRI pot oferi beneficii tangibile. Ele construiesc infrastructura necesară pentru ca țări precum Moldova să se integreze în economia globală, să avanseze comerțul și să îmbunătățească conectivitatea”, susține Robert Hamilton.
Lecția pentru Moldova este să profite de avantajele oferite de aceste proiecte, rămânând în același timp vigilentă față de potențialele dezavantaje, cum ar fi problemele legate de forța de muncă, degradarea mediului și corupție. Prin abordarea acestor riscuri, Moldova poate beneficia economic fără a deveni excesiv de dependentă de China, a mai declarat Robert Hamilton.