Guvernul recunoaşte că administraţia publică centrală dispune de capacităţi reduse de a elabora planuri pentru propria modernizare
Capacitatea redusă ale autorităţilor administraţiei publice centrale (APC) de a elabora planuri proprii de reorganizare şi modernizare constituie una din dificultăţile întîmpinate în procesul de realizare a reformei APC. La această concluzie au ajuns participanţii la o şedinţă a Comitetului Consultativ de Supraveghere pentru reforma APC.
Potrivit Guvernului, această deficienţă se motivează prin suprasolicitarea funcţionarilor încadraţi în instituţiile APC. De asemenea, se simte lipsa unei direcţii de analiză a coordonării politicilor.
Prim-ministrul Vasile Tarlev a specificat că, deşi reforma decurge conform Planului de acţiuni aprobat de Guvern, este necesar de impulsionat procesul dat, inclusiv prin asigurarea unui suport logistic şi financiar prin consultanţă locală şi internaţională pentru ministere în elaborarea Planurilor de dezvoltare organizaţională.
Şeful Executivului a cerut urgentarea definitivării proiectului de lege privind APC şi a Conceptului privind clasificarea funcţiilor publice şi salarizării funcţionarilor publici, care urmează să fie consultat pe larg cu societatea civilă şi comunitatea donatorilor.
Premierul a evidenţiat importanţa obţinerii, în urma implementării reformei, a unei schimbări esenţiale în activitatea APC pentru a spori calitatea şi eficienţa serviciilor prestate cetăţenilor.
Totodată, prim-ministrul a menţionat necesitatea realizării reformei în stricta conformitate cu principiile de buna guvernare din ţările UE. „Se impune o schimbare a conţinutului şi nu doar a formei administraţiei publice centrale”, a conchis Vasile Tarlev.