Guvernul Leancă vine să lustruiască imaginea liderilor politici, opinie

Guvernul Leancă, învestit de Parlament la 30 mai, este mai degrabă unul de tranziţie, care vine să lustruiască imaginea liderilor de partide, semnatari ai acordului Coaliţiei pentru guvernare pro-europeană, deoarece vin noi alegri generale. O declaraţie în acest sens a făcut pentru IPN profesorul universitar Victor Juc, vicedirectorul Institutului de Cercetări Juridice şi Politice al Academiei de Ştiinţe a Moldovei.

„Formarea majorităţii era de aşteptat pentru că atât Partidul Liberal Democrat, cât şi Partidul Democrat, nu-şi puteau permite luxul de a merge în alegeri anticipate. Ei nu ar fi putut explica din ce cauză nu au reuşit alegerea premierului. Au fost partajate portofoliile acum, nici nu s-a mai discutat despre principii şi valori. S-a votat la pachet totul. PDM s-a asigurat, a cerut votarea preşedintelui Parlamentului mai întâi”, a spus Victor Juc.

Vicedirectorul Institutului de Cercetări Juridice şi Politice crede că majoritatea din  deputaţii neafiliaţi care au votat pentru noul guvern au făcut-o pentru a-şi prelungi prezenţa în Parlament. „Spre exemplu, grupul Mişin este puţin probabil să se regăsească în noua legislatură, la fel şi grupul condus de Ion Hadârcă, dacă nu va fi luat în remorcă de PLDM”, a remarcat Victor Juc.

Profesorul universitar e de părere că dosarele de corupţie deschise mai multor demnitari vor fi închise. Doar unele dintre acestea ar putea fi avansate, precum cel al fostului şef la Fisc, Nicolae Vicol. „Poate şi cu Boris Focşa va apărea ceva, că nu degeaba a fost scos (din Guvern). O coaliţie majoritară întotdeauna este şubredă. Este o majoritate relativă, piatra de încercare este Summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius. Cred că ei sunt într-un triunghi coagulat de liberali, pentru că Ion Hadârcă va încerca să se menţină în Parlament cât mai mult posibil”, a conchis Victor Juc.

Cât priveşte modul în care s-a negociat majoritatea parlamentară, Victor Juc spune că nu a crezut niciodată promisiunilor politicienilor că procesul va fi transparent. „Negocierile prin definiţie nu pot fi transparente. Negocierile au durat cam mult, au fost la sânge, a persistat neîncrederea dintre părţi”, a remarcat profesorul, fiind de părere că altfel deputaţii nu ar fi pliat diferit buletinele de vot pentru a demonstra că şi-au onorat obligaţiunile la votarea democratului Igor Corman în funcţia de preşedinte al Parlamentului.

Guvernul Leancă a fost ales de Parlament joi, 30 mai, cu 58 de voturi. Vineri, 31 mai, Cabinetul va depune jurământul în faţa şefului statului.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.