Guvernul a plecat cu stângul în dialogul cu cetăţenii şi partenerii, opinie

Directoarea Centrului de Studii Est-Europene de la Bucureşti, Raluca Răducanu,e de părere că noul Guvern învestit la Chişinău a plecat cu stângul în dialogul cu cetăţenii ţării şi cu partenerii occidentali. Opinia a fost expusă în cadrul unui interviu pentru Radio Europa Liberă, transmite IPN.

Referindu-se la propunerea liderului democraţilor, Marian Lupu, de a sări peste procedura de audiere a Programului de guvernare şi de a trece direct la vot, Raluca Răducanu a menţionat că aceasta a fost o greşeală enormă, deoarece a creat impresia că partidul şi Guvernul nu sunt interesate de un dialog cu cetăţenii Republicii Moldova.

„Eu cred că acum este necesar ca acest Guvern să dialogheze cu toate categoriile sociale din Republica Moldova, trebuie să dialogheze cu protestatarii. Protestatarii au dreptul, prin solicitările lor, să creeze agenda acestui Guvern, mai ales că Republica Moldova trece printr-o criză social-politică şi economică foarte complicată. Ar fi o greşeală din partea tuturor ca vocile din stradă să fie ignorate”, a apreciar directoarea.

Raluca Răducanu menţionează că oricine vine de mai mult timp în Chişinău vede deja pe stradă că viaţa socială a degradat foarte mult. În opinia sa, lumea se luptă cu sărăcia şi pe lângă acest fapt, ceea ce se vede pe toate posturile TV, este că alţii se îmbogăţesc şi se gândesc tot felul de tehnici prin care să-şi maximalizeze profitul. „Cineva fură din avuţia poporului pentru a băga banii în propriul buzunar. Este firesc ca o astfel de situaţie să ducă la proteste. Protestele au fost singura modalitate prin care cetăţenii Republicii Moldova spun că nu mai pot. Acum rămâne de văzut ce vor înţelege politicienii Republicii Moldova, pentru că tot ce fac sau nu fac de acum înainte va fi decontat electoral la următoarele alegeri”, a menţionat experta.

Referindu-se la eventuale alegeri anticipate, Raluca Răducanu spus că acestea ar fi dus Republica Moldova spre o alianţă de stânga anti-europeană. În opinia sa, nu ar fi existat niciun fel de sprijin financiar din partea partenerilor occidentali, deoarece liderii acestor formaţiuni politice, care ar fi putut ajunge la guvernare nu sunt interesaţi de dialog cu Occidentul, prin urmare criza s-ar fi acutizat. „Avem acum un Guvern şi este cea mai bună variantă rea din tot ce s-ar fi putut întâmpla. Acest Guvern trebuie să-şi asume un program de Guvernare care va fi supus criticilor – asta cred că trebuie menţionat foarte clar”, a subliniat directoarea.

Guvernul Filip a fost învestit miercuri, 20 ianuarie, pe fundalul unor proteste masive lângă clădirea Parlamentului. În cadrul protestelor, organizate de Partidul Socialiştilor, Partidul Politic Partidul Nostru şi Platforma Civică „Demnitate şi Adevăr” oamenii au cerut desfăşurarea alegerilor anticipate.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.