Guvernul a avizat pozitiv un nou proiect de lege cu privire la monopolurile naturale
Guvernul a avizat pozitiv un nou proiect de lege cu privire la monopolurile naturale, scopul căruia este asigurarea unei concurenţe loiale între agenţii economici şi respectarea intereselor consumatorilor. Legea va constitui un suport legal în exercitarea funcţiilor de către Agenţia Naţională pentru Protecţia Concurenţei, care recent şi-a început activitatea.
Ministrul Economiei şi Comerţului, Igor Dodon a declarat presei, după şedinţa de Guvern de miercuri, că prin acest act legislativ se încearcă stoparea abuzurilor monopoliştilor în acele ramuri ale economiei unde lipseşte concurenţa liberă. Potrivit sursei citate, R. Moldova având o piaţă destul de îngustă ca volum, ar putea exista mai mulţi producători, mai mulţi întreprinzători ar putea fi consideraţi drept agenţi economici cu activitate de monopol sau cu înţelegeri de trust în stabilirea preţurilor. Atunci când vorbim de monopoluri naturale, nu este vorba despre monopolurile create ca rezultat al cererii şi ofertei, ci de cele gen Aeroportul Chişinău, existenţa căruia din start presupune că înfiinţarea altor aeroporturi nu va fi rentabilă. Tot monopoluri naturale sunt majoritatea reţelelor şi utilităţilor cum ar fi „Termocom”, „Apă-Canal”, spune ministrul.
Potrivit lui Dodon, atunci când un agent economic are posibilitatea să influenţeze peste 35% din piaţă, aceasta îi dă posibilitatea să majoreze - nu întotdeauna argumentat - preţurile, iar în aceste cazuri monopoliştii vor fi sancţionaţi. Ministrul a menţionat că există cazuri în care monopoliştii operează şi cu micşorări de preţuri, care au de obicei scopul de a elimina concurenţii mai mici de pe piaţă.
În ţările Uniunii Europene, sancţiunile aplicate monopoliştilor pentru încălcările de genul celor menţionate mai sus pot urca până la 40 mil. USD.