Guvernul a aprobat reforma învățământului superior. Ministru: Proiectul a fost modificat

Guvernul a aprobat proiectul care prevedere reorganizarea prin fuziune și absorbție a unor instituții de învățământ superior. Potrivit ministrului educației și cercetării, Anatolie Topală, în urma consultărilor, textul inițial propus a fost ameliorat. Ședința de astăzi s-a desfășurat pe fundalul protestului organizat de către sindicatul Universității Agrare de Stat împotriva reformei învățământului superior în forma propusă de Minister, transmite IPN.

Ministrul a menționat că această reconceptualizare este sprijinită cu o sumă de aproximativ 700 de milioane de lei pentru modernizarea învățământului superior. „Sporind competența academică prin fuziunea universităților, aducându-i pe studenți mai aproape de cercetare, prin integrarea institutelor de cercetare care își vor păstra structura în universități și asigurând o finanțare semnificativă a acestor domenii, vom avea instituții puternice stăpâne pe patrimoniul material și intelectual”, afirmă Anatolie Topală.

Astfel, Universitatea de Stat din Moldova se reorganizează prin fuziune cu Academia de Administrare Publică și cu 13 instituții de cercetare conectate la programele de studii superioare licență, master și doctorat ale USM. Universitatea Tehnică a Moldovei se reorganizează prin fuziune cu Universitatea Agrară de Stat din Moldova și trei institute de cercetare.

Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” se reorganizează prin fuziune cu Universitatea de Stat din Tiraspol, Institutul de Științe în Educație și Institutul de Formare Continuă. Academia de Studii Economice se reorganizează prin fuziune cu Institutul Național de Cercetări Economice.

Totodată, calitatea de fondator al Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice și al Institutului Patrimoniului Cultural se transmit de la Ministerul Educației la Ministerul Culturii. La fel, MEC și Ministerul Afacerilor Interne va înainta în termen de șase luni cadrul de reglementare a fuzionării Academiei „Ștefan cel Mare” a MAI și Universitatea de Stat de Educație Fizică și Sport.

„Fiecare instituție publică de cercetare și inovare își va păstra până pe 31 decembrie 2023 structura organizatorică de cercetare autonomă și nivelul de finanțare în limitele cheltuielilor aprobate pentru fiecare proiect de cercetare și implementare. Studenții înmatriculați, conform programelor de studii superioare de licență, master sau doctorat de la instituțiile de învățământ superior absorbite vor fi transferați la instituțiile de învățământ care fuzionează la aceleași programe de studii și la aceleași taxe, stabilite anterior. Transferul acestora se va face până pe 25 august 2022”, a explicat ministrul.

Bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah, a criticat reforma și a refuzat să voteze proiectul.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.