Guvernarea va veni cu soluţii pentru situaţia din autonomia găgăuză, Valeriu Streleţ

Coaliţia de guvernământ ar fi trebuit să întrebe cetăţenii care este opţiunea lor pentru politică externă a Republicii Moldova şi aceasta ar fi diminuat provocările care apar acum. De această părere este deputatul comunist, Artur Reşetnicov, care s-a referit la decizia Adunării Populare din Unitatea Teritorial Autonomă Găgăuzia de a organiza un referendum privind stabilirea opţiunii externe a ţării. Preşedintele fracţiunii liberal-demcoraţilor, Valeriu Streleţ, susţine că situaţia din Găgăuzia este examinată de coaliţia de guvernământ, iar deputatul democrat, Dumitru Diacov, consideră că la Chişinău există forţe politice care stimulează pornirile din Găgăuzia, transmite IPN.

„Majoritatea din Adunarea Populară a Găgăuziei nu aparţine comuniştilor, sunt democraţi şi liberal-demcoraţi. Cu regret este o tensionare artificală a situaţiei din cauza unei guvernări proaste de la Chişinău. Chişinăul, când determină politica externă, trebuie să consulte cetăţenii”, a subliniat deputatul comunist, Artur Reşetnicov în cadrul emisiunii „În profunzime” de la ProTV.

Deputatul liberal-democrat, Valeriu Streleţ, a declarat că se monitorizează cu atenţie situaţia din Găgăuzia şi crede că în viitorul apropiat partidul din care face parte, dar şi coaliţia de guvernământ în ansamblu, vor veni cu acţiuni şi soluţii care vizează această situaţie.

Dumitru Diacov, deputat democrat, a spus că trebuie analizată calm această situaţie. „Referendumurile locale ţin de problemele din localitate, ele nu pot face presiuni asupra unei ţări întregi. Am vorbit cu oameni de acolo şi parcă este înţelegere. Există partide de la Chişinău care îi stimulează”, a încheiat parlamentarul.

Adunarea Populară a Găgăuziei a decis organizarea unui referendum consultativ privind determinarea externă a ţării. Ulterior această decizie a fost declarată ilegală de către instanţa de judecată de la Comrat. Cu toate acestea, administraţia autonomiei a decis să organizeze referendumul la 2 februarie.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.