Guvernarea trebuie să renunţe la stilul directivist de conducere, afirmă preşedinţii necomunişti de raioane
Guvernarea comunistă trebuie să renunţe la stilul directivist de conducere, consideră preşedinţii necomunişti de raioane membrii Asociaţiei Preşedinţilor de Raioane şi a Consilierilor Raionali „Pro Europa”. Asociaţia şi-a făcut publică solicitarea printr-un comunicat de presă citat de Info-Prim Neo.
Potrivit sursei citate, membrii Asociaţiei, întruniţi în şedinţă la Chişinău, au examinat atitudinea discriminatorie a autorităţilor centrale în relaţiile cu administraţia publică locală. Ei au apreciat că, deşi două treimi din populaţia cu drept de vot a R. Moldova a optat pentru forţele de orientare democrată, guvernarea blochează iniţiativele valoroase ale aleşilor locali. Ei au regretat neonorarea invitaţiei de a participa la şedinţă de către primul ministru, Zinaida Greceanâi, şi ministrul administraţiei publice locale, Valentin Guznac. Anterior au fost lăsate fără răspuns şi alte iniţiative similare lansate în repetate rânduri de în adresa şefului statului şi primului ministru.
Printre problemele pe care le pun factorii de conducere din administraţia publică locală se numără: informarea corectă şi oportună de către guvernare a puterii locale; asistenţa financiară insuficientă a raioanelor în care la putere sunt necomuniştii; conferirea unui cadru legal şi logic reformei în medicină; crearea ilegală de către Guvern a direcţiilor teritoriale de control a administraţiei publice locale, abilitate în mod anticonstituţional cu drepturi excesive de control.
La capitolul deficienţe în colaborarea dintre puterea centrală şi structurile locale se înscrie şi refuzul tacit al Guvernului de a consulta reprezentanţii administraţiei publice locale în procesul de elaborare şi adoptare a legislaţiei ce ţine de activitatea administraţiei publice locale.
Factorii decizionali din teritoriu au atenţionat de nenumărate ori conducerea ţării asupra inadmisibilităţii luării deciziilor unilaterale de către reprezentanţii ministerelor de resort care, deplasându-se în raioane, nu ţin cont de sugestiile conducătorilor de la faţa locului, nu-i consultă, fapt ce vine în flagrantă contradicţie cu Carta Congresului Puterilor Locale şi Regionale al Consiliului Europe, semnată de Republica Moldova.
În consecinţă, cei 21 preşedinţi de raioane necomunişti au convenit asupra necesităţii unei adresări repetate către conducerea de vârf a ţării în speranţa că aceasta va respecta opţiunea liberă a electoratului care, în vara anului 2007, a făcut o alegere clară şi demnă de respect, .