Gunoiştea din Ţânţăreni nu poluează mediul, expertiză
În probele de sol preluate din comuna Ţânţăreni, raionul Anenii-Noi, nu persistă depăşiri la conţinutul de săruri solubile, nitraţi sau amoniu, iar pH-ul variază de la neutru la slab alcalin. O demonstrează rezultatele făcute publice de către Centrul de Investigaţii Ecologice (CIE) al Inspectoratului Ecologic de Stat, transmite Info-Prim Neo.
Potrivit informaţiilor, date publicităţii la o conferinţă de presă, şi probele apelor freatice confirmă lipsa unei dinamici negative la capitolul calitate. Investigaţiile au fost efectuate după mai multe proteste ale localnicilor din Ţânţăreni, care s-au plâns pe faptul că gunoiştea din localitate poluează mediul.
Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Mediului, operatorul depozitului menţine starea sanitară a teritoriului, asigură curăţarea canalelor de scurgere a apelor meteorice şi efectuează controlul asupra respectării permanente a straturilor izolante, cu scopul neadmiterii auto-incinerării deşeurilor. Responsabilitatea pentru gestionarea deşeurilor menajere solide aparţine administraţiilor publice locale, care, prin mijloacele proprii sau prin serviciile de salubrizare, trebuie să asigure colectarea (inclusiv colectarea separată), transportul, tratarea, valorificarea şi eliminarea finală a acestora.
Volumul deşeurilor menajere colectate din oraşul Chişinău constituie 4300 m3. zilnic. Depozitul de deşeuri menajere solide din comuna Ţânţăreni, este exploatat din 1990. Conform proiectului de execuţie, capacitatea de deşeuri menajere solide pentru înhumare este de 44,2 milioane m3. De la începutul exploatării poligonului şi până la data 8 ianuarie 2011, volumul deşeurilor depozitate a constituit 19 milioane m3, ceea ce reprezintă mai puţin de 50 % faţă de capacitatea proiectată. După protestele localnicilor, deşeurile din Chişinău sunt duse la altepoligoane.