Grigore Novac: Cetățenii pot fi responsabilizați în cazul micșorării timpului de vot

„Dumneavoastră dacă știți că magazinul funcționează până la ora 20:00, vă rezervați timp ca să ajungeți acolo până atunci. Noi putem să-i responsabilizam pe cetățeni, dacă vrem, și în același timp să le oferim o șansă funcționarilor birourilor electorale”. Acesta este argumentul deputatului Fracțiunii Partidul Socialiștilor din Republica Moldova Grigore Novac cu privire la micșorarea timpului de vot cu 2 ore.

„Este și partea a doua a monedei – condițiile de lucru ale membrilor birourilor de votare, care sunt foarte mulți. Este adevărat că noi nu trebuie să încălcăm întreb dreptul la vot. Dar eu nu îmi aduc aminte, cu excepția secțiilor de votare din afara țării, să se fi făcut cozi la secțiile de votare în Republica Moldova, cu mici excepții. Însă în realitate, ele nu prea sunt”, a declarat Grigore Novac în cadrul dezbaterilor publice „Modificările la Codul Electoral: avantaje și riscuri pentru democrație”, organizate de Agenția de presă IPN.

Deputatul PSRM susține că activitatea membrilor biroului electoral în ziua scrutinului este îndelungată, iar micșorarea timpului de vot cu 2 ore ar fi o șansă pentru aceștia.

„Să privim din acel punct de vedere că la ora 7:00 secția de votare trebuie să fie deschisă, ei trebuie să se să se trezească la cinci dimineața și până întocmesc procesele verbale, procedural, ajung acasă la unu-două de noapte. Cei care merg să ducă sacii cu buletine mai departe pot să ajungă și dimineață. Cedează nervii la unii, când oboseala își spune cuvântul. Nu iese matematica la număratul buletinelor și încep din nou, fac gafe ori nu îndeplinesc procesul verbal corect, iar asta își pune amprenta pe calitatea alegerilor”, a menționat Girgore Novac.

De aceea deputatul PSRM consideră că aspectul privind micșorarea timpului de vot cu 2 ore trebuie analizat din mai multe puncte de vedere.

Dezbaterile „Modificările la Codul Electoral: avantaje și riscuri pentru democrație” sunt ediția a 144-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, sprijinit de Fundația germană Hanns Seidel.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.