Grecia, Bulgaria și România reafirmă sprijinul pentru securitatea energetică a Moldovei

Dintr-o țară care depinde 100% de o singură sursă de gaze naturale, Republica Moldova și-a diversificat sursele de aprovizionare și a devenit furnizor de securitate în regiune după ce a pilotat interconectorul de gaze Grecia-Bulgaria și coridorul vertical de gaze din Grecia până la depozitele subterane din Ucraina. Hotărârea Republicii Moldova de a avansa în procesul de integrare europeană a fost exprimată de ministrul energiei, Victor Parlicov, care a participat la reuniunea trilaterală la nivel de prim-miniștri ai Bulgariei, Greciei și României, transmite IPN.

Reuniunea a avut loc la Varna, Bulgaria, subiectele principale vizând întărirea securității și interconectării regionale, la aceste procese fiind conectată și Republica Moldova. În declarația finală a reuniunii, părțile și-au reafirmat hotărârea de a sprijini perspectiva de aderare europeană a Balcanilor de Vest, precum și a Ucrainei, Republicii Moldova și Georgiei, pe baza îndeplinirii criteriilor de aderare la UE și a „propriilor merite” ale solicitanților în realizarea reformele necesare.

Luând în considerare provocările de securitate cu care Republica Moldova se confruntă și ca urmare a agresiunii ruse împotriva Ucrainei, cele trei țări au decis să continue cooperarea pentru a oferi sprijin multidimensional adecvat Republicii Moldova, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Energiei.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.