Granturi pentru moldovenii de peste hotare

Biroului Relaţii cu Diaspora a lansat un program de granturi tematice, destinat cetăţenilor moldoveni de peste hotare, „Diaspora Engagement Hub”. În cadrul programului vor fi oferite, pe parcursul unui an, 39 de granturi tematice  în valoare totală de 125 de mii de franci elveţieni pentru consolidarea diasporei, atragerea capitalului uman şi proiecte inovatoare,transmite IPN.

Şeful BRD, Valeriu Turea, a declarat la conferinţa de lansare că acest program este dovada unei uşoare modificări de optică asupra raporturilor dintre BRD şi diasporă, programul fiind unul vast. „Nu ne mai putem menţine la etapele anterioare, deoarece, în ultimii ani, a evoluat şi diaspora, avem multe exemple de implicare a a comunităţilor noastre de peste hotare, a compatrioţilor noştri în dezvoltarea Republicii Moldova, în special pe dimensiunea locală”, a notat şeful BRD.

Programul are 3 subprograme. Primul vizează reîntoarcerea profesională a diasporei, care presupune revenirea acasă a moldovenilor pe un termen scurt de la 2 săptămâni la 2 luni pentru realizarea unor proiecte în dezvoltarea academică, socială şi economică. În acest sens sunt preconizate 18 granturi a câte 2 mii de franci elveţieni (1 franc elveţian este aproximativ egal cu 1 euro).

Un alt subprogram prevede susţinerea ideilor inovatoare ale diasporei, pentru aceasta vor fi direcţionate 16 granturi a câte 4 mii de franci elveţieni. Şi cel de-al treilea subprogram promovează parteneriatele tematice regionale, pentru care sunt prevăzute 5 granturi a câte 5 mii de franci elveţieni fiecare. La acest subprogram pot aplica grupuri de iniţiativă, compuse din cel puţin două asociaţii din minimum două ţări, plus un ONG din Moldova. Neeligibile vor fi considerate proiectele cu caracter politic şi filantropic şi cele cu caracter strict cultural şi cele finanţate cu mai mulţi de doi sponsori adiţionali.

„Persoanele interesate de aceste subprograme pot depune dosare accesând pagina brd.gov.md. Potrivit lui Valeriu Turea, pe parcursul aplicării, dacă proiectele vor fi  interesante, finanţarea ar putea să nu se limiteze doar la cele 39 de granturi, numărul lor ar putea să fie extins.

Şefa Biroului de Cooperare a Elveţiei în Moldova, Simone Giger, şi-a exprimat încrederea că se va ajunge la momentul când partenerii, împreună cu autoritățile şi beneficiarii, se vor bucura de rezultate implementării proiectelor propuse.

Programul de granturi este finanţat de Agenţia Elveţiană pentru Cooperare şi Dezvoltare şi va fi implementat de BRD împreună cu misiunea în Moldova a  Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.