Grant de 250 de mii de euro de la BERD pentru eficienţa energetică a CFM

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) acordă un grant de 250 de mii de euro pentru a dezvolta un proiect de eficienţă energetică în cadrul întreprinderii „Calea Ferată din Moldova” (CFM). Parlamentul a ratificat în şedinţa de joi, 3 martie, Acordul de grant dintre Republica Moldova şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare în cadrul Proiectului de restructurare a Căilor Ferate din Moldova, acordat din Fondul Special BERD, transmite IPN.

Sergiu Bucătaru, viceministrul transporturilor şi infrastructurii drumurilor, a spus că scopul proiectului este crearea unui sistem feroviar eficient care ar susţine necesităţile cetăţenilor şi care ar facilita comerţul intern şi extern. Banii vor fi cheltuiţi pentru a implementa un proiect de gestionare a consumului combustibilului. Se va procura un program care va controla volumul de motorină în rezervoarele locomotivelor şi consumul acesteia pe căile ferate. Acest proiect are ca scop eficientizarea energetică a CFM.

Implementarea proiectului de eficientizare a CFM este o precondiţie a acordului semnat cu Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare prin care aceasta oferă întreprinderii de stat „Calea Ferată din Moldova” un împrumut 52,5 milioane de euro pentru modernizarea infrastructurii. Împrumutul BERD va finanţa achiziţionarea a zece noi locomotive multifuncţionale şi reabilitarea infrastructurii feroviare. De asemenea, va sprijini reforma mai amplă a sectorului feroviar pentru a furniza servicii de calitate şi pentru a concura cu alte mijloace de transport.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.