Grafică prețioasă la Noaptea Europeană a Muzeelor

De Noaptea Muzeelor, o lucrare de grafică prețioasă va fi expusă în premieră la Muzeul Național de Artă al Moldovei. Opera „Lucreția torcând” datează de la începutul secolului 19, executată în tehnica gravură poansonată de către Joel Ballin după lucrarea lui Joseph Coomans. În patrimoniul MNAM, lucrarea se află de 20 ani, fiind restaurată o singură dată, în 2018, transmite IPN.

Proiectul expozițional de grafică include opere valoroase care sunt expuse pentru două zile și vizează un public cunoscător în tehnicile graficii. Potrivit directorului general MNAM, Tudor Zbârnea, lucrările de grafică fac parte din categoria celor mai sensibile obiecte muzeale în ceea ce privește influența factorilor exteriori: „Expunerea lor pentru o perioadă mai îndelungată de timp poate afecta starea de conservare a acestora”.

Potrivit Tamarei Diaconescu, șef secție grafică MNAM, artiștii din toate epocile au abordat cu responsabilitate subiectele din care s-au inspirat. Deseori, aceeași temă era interpretată în mod diferit, în conformitate cu viziunile autorilor. „Lucrarea este un subiect istoric foarte cunoscut. Conform uneia dintre versiunile acestei istorii, în timpul unui răgaz între lupte, fiul regelui etrusc și Collatinus, soțul Lucreției, au început să discute despre soțiile lor. Fiecare își lăuda soția, cât este de virtuoasă și de fidelă. Ca să se convingă că este așa sau altfel, Collatinus a propus să meargă acasă la fiecare și să vadă cu ce se ocupă acestea. Încălecând pe cai, în câteva ore au ajuns la Roma. Soțiile fiilor regelui au fost surprinse în timp ce chefuiau cu prietenele lor. Când au intrat în casa lui Collatinus, au văzut-o pe Lucreția înconjurată de slujnicele sale, torcând împreună cu ele. Astfel, disputa a fost câștigată de Collatinus, dar, cu ce preț? Anume această scenă este reprezentată în gravura lui Joel Ballin, care constituie o elaborare deosebită,ncând, în prim-plan, apar virtuțile Lucreției”.

Cei care vor dori să admire lucrarea pot să o găsească în galeriile Artei Universale,  programul de vizitare fiind unul mai special: sâmbătă (14 mai) de la 11:00 la 23:00, iar duminică (15 mai) de la 11:00 la 18:00.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.