Gradul de discriminare a consumatorilor de droguri de către poliție rămâne înalt, raport

Deși există progrese, gradul de discriminare manifestat de către polițiști față de consumatorii de droguri rămâne a fi înalt. Este concluzia experților Promo-LEX în urma celei de-a doua evaluări a implementării „Instrucțiunii metodice privind intervenția poliției în prevenirea și profilaxia HIV în mediul grupurilor cu risc sporit de infectare”, transmite IPN.

Într-un raport al Asociației Promo-LEX se menționează că, deși în ultimii doi ani au fost întreprinși pași concreți în vederea implementării Instrucțiunii, rezultatele monitorizării denotă că multe probleme identificate în anul 2015 sunt actuale și în 2017. Un  impediment în acceptarea și implementarea eficientă a Instrucțiunii constă în percepțiile negative ale multor colaboratori de poliție față de consumatorii de droguri injectabile.

Angajații din inspectoratele de poliție consideră că persoanele consumatoare de droguri sunt infractori și nu victime (76%), că sunt de vină pentru situația în care se află (75%), că ar fi persoane periculoase întrucât pot fi purtătoare ale unor infecții, precum bolile sexual transmisibile (72%). La fel, 52% din polițiști consideră că majoritatea consumatorilor de droguri ar avea un trecut criminal. Infracțiunile din oraș în mare parte sunt legate de consumatorii de droguri (31%), iar despre femeile care utilizează droguri injectabile se crede că sunt lucrătoare ale sexului comercial (45%).

De asemenea, se atestă o dotare insuficientă cu seturi individuale pentru asigurarea protecției polițiștilor împotriva riscului de contaminare cu infecția HIV sau alte boli transmisibile în timpul efectuării perchezițiilor. Acestea lipsesc în 77% din subdiviziunile unde au fost intervievați colaboratorii de poliție.
 

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.