Geta Burlacu: „Cel mai valoros lucru este iubirea, pământească, omenească”

Geta Burlacu: „Cel mai valoros lucru este iubirea, pământească, omenească”

Caracterul lor este imprevizibil, natura lor - misterioasă, potenţialul enorm, iar dorinţa de a-şi împărtăşi creativitatea celor care cunosc şi apreciază arta în orice formă a ei - inepuizabilă. Despre principiile sale de viaţă, speranţele pentru viitor, ţara sa de origine şi despre ce înseamnă a fi talentat şi cunoscut în Republica Moldova, ne va povesti cântăreaţa Geta Burlacu.

  • Alegerea jazz –ului –ajutor pentru intuiţie


Intuiţia si vocea mea interioară probabil m-au ajutat să aleg o direcţie atât de dificilă în muzică, cum este  jazz - ul. Mă conving de aceasta când îmi văd copilul bătând ritmul cu piciorul şi dând din cap pe acorduri de jazz. Pentru orice altceva nu manifestă atâta interes, deşi, îi place să cânte piesele populare din repertoriul meu. Aş fi putut deveni un medic sau un  avocat bun, m-am gândit şi la asta, însă mi-a fost teamă să rămân fără sunete, fără lecţiile de canto, fără înregistrările preferate cu care am învăţat să cânt . Într-un final, având încredere totală în alegerea făcută, am depus documentele la Colegiul de muzică. Acum,  jazz-ul pentru mine înseamnă muzica libertăţii, a zborului, a sincerităţii. Jazz-ul îmi dă posibilitatea să mă simt compozitor, creator aici şi acum, adică în timpul prezentării pe scenă (râde).

  • În relaţii dragostea este cea mai importantă


Cred că cea mai importantă este dragostea faţă de prietenii noştri, faţă de familie şi apropiaţi. Dragostea încorporează în sine tot ceea ce-i mai bun, ceea ce simţim, dăruindu-ne reciproc acea grijă, sensibilitate, încredere, sinceritate, sprijin în momentele dificile, înţelegere şi iertare. Cea mai valoroasă – iubirea, pământească, umană (zâmbeşte).

  • Îmi place să visez şi să-mi ating scopurile


Îmi place mult să visez la viitor, deşi uneori este dificil să-mi imaginez un scop la limita orizontului, şi apoi să reuşesc să-l ating. Uneori succesul, parcă cade din cer şi îţi dai seama că pentru a realiza ceva nu a trebuit să depui atât de mult efort. Alteori, privind înapoi mă gîndesc, că unele obiective nu justifică eforturile depuse. Cu toate acestea încerc să primesc totul ca pe o lecţie şi ca pe încă un pas spre orizont.

  • Trebuie să ne dezvoltăm talentele


Poporul nostru  este extrem de talentat şi capabil. În ţara noastră trăiesc mulţi  oameni talentaţi, iar statul trebuie să-i ajute să se dezvolte, să se realizeze. Pentru un talent adevărat trebuie să fie deschise porţile către întreaga lume. Dar şi aceasta nu este suficient, importantă este educaţia, deoarece un diamant neşlefuit nu este decât un bolovan. Câte şcoli de muzică au fost închise şi câţi copii talentaţi au fost scăpaţi din vedere? Mulţi dintre colegii mei au plecat din ţară în căutarea unei vieţi mai bune, iar acum cântă în cele mai bune orchestre din Austria, Spania, Italia, Liban, Brazilia. Lista  poate continua,ceea ce e frumos, dar păcat, pentru că odată cu plecarea acestor oameni  se pierde şi tradiţia şcolii bune, de care odată ne-am putut mândri şi care era celebră în întreaga lume. Într-o ţară prosperă, bogată, ar trebui să fie altfel: omul de artă ar trebui să creeze, nu să se gândească la ziua şi la pâinea de mâine. El ar trebui respectat. Este adevărat, a fi talentat în Moldova este dificil.

  • Bunăstare, Respect, Progres


Eu cred în progresul Moldovei de astăzi. Nu intenţionez să plec şi vreau să cânt pentru poporul meu, iar în viitor îmi doresc să transmit şi altora cunoştinţele şi abilităţile mele. Progresul este foarte important în orice sferă a vieţii umane, a statului. De asemenea, el este important pentru ridicarea nivelului culturii şi pentru dezvoltarea oamenilor de artă. Din păcate însă ceea ce vedem astăzi poate fi numit regres. Cred că arta în Moldova are viitor pentru că reprezintă o componentă importantă în viaţa ţării noastre şi a poporului său în întregime. Fără o bunăstare financiară, contribuţii în artă şi cultură - acest lucru este imposibil.

  • Eu sunt cetăţean al Moldovei !


Călătoresc mult prin lume, săptămâna trecută m-am întors din Irlanda. Ţările noastre se aseamănă mult, prin spirit, caracter, nivelul de ospitalitate şi luncile verzi. Doar că la ei totul e oarecum corect, populaţia are încredere în guvernul său. Legile în Irlanda funcţionează şi sunt adoptate pentru binele oamenilor. Pe străzile oraşelor poţi întâlni oameni diverşi, de diferite naţionalităţi şi religii, ei fiind totuşi cetăţeni ai unei singure ţări, având totul pentru a se mândri de ţara lor. Sunt sigură că şi noi, cetăţeni ai Moldovei, avem toate premisele şi tot dreptul să trăim în belşug şi demn, pur şi simplu trebuie să credem în acest lucru şi să tindem spre el chiar de azi. Eu sincer sper că echipa condusă de Marian Lupu, Partidul Democrat din Moldova, ne va da posibilitatea să spunem mândru şi încrezător „Sunt cetăţean a acestei ţări minunate, care se cheamă Republica Moldova”.

Sursa:
www.kp.md

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.