Georgia ţinteşte corupţia la nivel înalt, ministru de externe

Guvernul actual al Georgiei consideră că ţara a înregistrat rezultate bune în combaterea corupţiei mărunte, dar conştientizează că problema necesită eforturi susţinute pentru combaterea corupţiei la nivel înalt. Declaraţii în acest sens a făcut ministrul afacerilor externe al Georgiei , Maia Panjikidze, în interviul pentru IPN UE şi Partenerii est-europeni construiesc un spaţiu comun de stabilitate şi securitate”, publicat vineri, 4 octombrie 2013.

„Într-adevăr, Georgia are rezultate foarte bune la capitolul combaterii aşa-numitei corupţii mărunte. De la preluarea puterii, Guvernul actual a întreprins toate măsurile relevante pentru a combate corupţia la nivel înalt, sindromul impunităţii şi aplicarea selectivă a justiţiei. În urma alegerilor din octombrie 2012, Guvernul a purces la eforturi de reformă judiciară. Potrivit datelor oficiale ale Curţii Supreme, acţiunile Guvernului au produs deja schimbări semnificative – tot mai mulţi cetăţeni câştigă în instanţe împotriva statului, iar în cazurile sensibile cu implicarea foştilor demnitari înalţi, instanţele au respins solicitările procurorilor”, a precizat ministrul georgian de externe. 

De asemenea, oficialul s-a referit la eforturile importante din domeniul reformei justiţiei: „iniţierea şi adoptarea reformelor pentru a spori independenţa judecătorilor şi a asigura transparenţa procedurilor judiciare, în baza recomandărilor ONG-urilor şi în consultare cu experţi de la Comisia de la Veneţia; eforturi de liberalizare a politicii penale; exprimarea angajamentului politic de ne-imixtiune în sistemul de justiţie şi în activitatea instanţelor; modificarea Legii  Procuraturii; limitarea competenţei Ministrului Justiţiei în anchetele penale. Aceste evoluţii au fost remarcate pe bună dreptate în Raportul privind Dimensiunea Drepturilor Omului  de Thomas Hammarberg, Consultant Special al UE pe probleme de reformă  constituţională şi juridică şi de drepturi ale omului în Georgia”, a spus Maia Panjikidze.


Potrivit ei, aceste realizări au fost posibile pentru că principalul obiectiv al actualului Guvern georgian  este de a dezvolta un stat democratic mai puternic şi eficient în care drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului să fie protejate în deplină măsură şi în care statul de drept să fie menţinut. „Suntem determinaţi să asigurăm practicarea bunei guvernări şi a responsabilităţii, să menţinem transparenţa instituţiilor noastre şi a procesului de luare a deciziilor. Aceste valori reprezintă voinţa poporului Georgian, care a fost exprimată clar în alegerile din octombrie 2012”, a spus şefa diplomaţiei georgiene în interviul pentru IPN

Ministrul afacerilor externe al Georgiei , Maia Panjikidze, participă la Adunarea Generală a Forumului Societăţii Civile al Parteneriatului Estic, care se desfăşoară la Chişinău în perioada 4-5 octombrie 2013.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.