Geniștii militari au distrus obiecte explozibile rămase din al Doilea Război Mondial

Echipe de geniști militari au executat 17 misiuni de deminare, la solicitarea autorităților din raioanele Ștefan Vodă, Ungheni și Orhei. Geniștii au depistat aproape 350 de obiecte explozive, rămase din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, și în jur de 14 mii de cartușe de diferit calibru, potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Apărării, citat de IPN.

În satul Răscăieți din raionul Ștefan Vodă, în timpul lucrărilor agricole, localnicii au dat peste muniții. La fața locului s-a deplasat grupul de geniști ai Batalionului „Codru”, condus de căpitanul Ion Golovei. În urma cercetării terenului, au fost descoperite peste 300 de obiecte explozive și aproape patru mii de cartușe. În aceeași localitate, o altă echipă de deminare, condusă de căpitanul Anatolii Gudumac, a identificat zece mii de cartușe și 17 obiecte explozive, printre care proiectile de artilerie și mine antipersonal.

Geniștii au distrus în condiții de maximă securitate munițiile depistate, care prezentau pericol pentru locuitorii satului.

În anul 2021, în ianuarie-noiembrie, geniștii Armatei Naționale au lichidat peste 1300 de obiecte explozive și mai bine de 27 de mii de cartușe. Cea mai mare parte a acestora au rămas din timpul celui de-l Doilea Război Mondial și prezentau pericol pentru locuitorii localităților unde au fost depistate.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.