Garda Tânără se alătură marșului anunțat pentru 9 mai

Organizația de tineret a Partidului Socialiștilor „Garda Tânără” se alătură „Marșului Victoriei” și „Regimentului nemuritor”, acțiuni planificate pentru 9 mai, cu pornire din Piața Marii Adunări Naționale către Memorialul „Eternitate”, transmite IPN.

Într-un briefing de presă, Ecaterina Medvedeva, liderul organizației teritoriale a „Gărzii Tinere” din sectorul Centru, municipiul Chișinău, a declarat că tinerii au pregătit mai multe acțiuni cu ocazia zilei de 9 mai. Este vorba despre evenimentul denumit generic „Aleea Victoriei”, care reprezintă plantarea puieților de arbori în parcurile orașelor din Moldova. Pot participa toți doritorii. De asemenea, va avea loc un Festival al cântecelor anilor de război, care va reprezenta o acțiune în aer liber, unde participanții vor interpreta cântece din anii războiului și vor recita poezii tematice.

Va avea loc și o expoziție de fotografie. Se vor organiza jocuri intelectuale pe subiectul celui de-al Doilea Război Mondial, vor fi distribuite copii ale ziarului „Pravda” din data de 10 mai 1945, în care a fost publicată noutatea despre victoria asupra naziștilor. De asemenea, va fi acordată asistență umanitară veteranilor de război. „La 9 mai îi vom cinsti cu mândrie și recunoștință pe veterani, vom depune flori la morminte frățești, exprimându-ne profundul respect față de cei care ne-au lăsat drept moștenire acest minunat cer senin”, a spus Ecaterina Medvedeva.

Anastasia Belivanțeva, coordonatoarea proiectului „Valsul Victoriei”, a remarcat că acest vals este simbolul respectului față de bărbăția și eroismul generației de victorioși. La eveniment, fetele vor purta rochii albe, iar băieții costume negru-alb și vor dansa în spațiul dintre Arcul de Triumf și Catedrala Mitropolitană din centrul capitalei.

Ziua Victoriei aliaţilor împotriva Germaniei naziste este marcată în Europa în data de 8 mai, iar în ţările din Europa de Est – pe 9 mai. Primul act de capitulare semnat de germani pe 7 mai 1945 la sediul Cartierului General Suprem al Forţelor Expediţionare Aliate din Franţa l-a nemulțumit pe liderul sovietic Iosif Stalin care a dorit o capitulare în capitala Germaniei ocupate de Armata Roșie. Pe 9 mai 1945, la Berlin, a fost semnată capitularea germană la sediul Statului Major al armatei sovietice, această dată fiind proclamată Ziua Victoriei.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.