Găgăuzia nu are dreptul la autodeterminare externă, experţi

Referendumul preconizat să se desfăşoare în Găgăuzia pe 2 februarie poate fi organizat sub forma unei consultări populare. Intenţia autorităţilor este constituţională, dar, indiferent care va fi răspunsul populaţiei, referendumul are  exclusiv caracter consultativ, care clarifică poziţia electoratului din Găgăuzia, şi nu poate influenţa politica externă a Republicii Moldova, a declarat pentru IPN expertul constituţional Nicolae Osmochescu, transmite IPN.

Potrivit expertului, politica externă a Republicii Moldova nu poate fi dictată de populaţia unei unităţi teritoriale. Direcţiile politicii externe se aprobă de către Guvern şi se adoptă de Parlament. Nu poate o parte din electorat să decidă soarta întregului electorat. Cât despre autodeterminarea Găgăuziei, expertul a subliniat că, potrivit legislaţiei în vigoare, Găgăuzia are dreptul la autodeterminare externă dacă Republica Moldova îşi pierde statutul de stat suveran şi independent.

Expertul în drept constituţional Gheorghe Susarenco consideră că intenţia de organizare a unui referendum este total neconstituţională. Populaţia unei unităţi administrative poate organiza un referendum asupra unei probleme locale, despre construcţia unui drum sau pod, dar nu se poate expune asupra vectorului extern al Republicii Moldova. Acesta a specificat că iniţiativa referendumului e promovată de  puteri politice externe, cointeresate de destabilizarea situaţiei din ţară. Expertul a mai spus că Găgăuzia nu are dreptul la autodeterminare externă, iar Legea cu privire la UTA Găgăuzia nu permite acest lucru.

Potrivit unui comunicat de presă al Adunării Populare a Găgăuziei, la referendumul din 2 februarie alegătorilor din regiune li se va propune să voteze, pe lângă vectorul extern de dezvoltare, noua redacţie a Regulamentului Găgăuziei, precum şi chestiunea cu privire la statutul amânat al Găgăuziei. Ultima chestiune înseamnă realizarea „amânată” a art. 7 al Regulamentului Găgăuziei, în conformitate cu care „în cazul modificării statutului Republicii Moldova ca stat independent, poporul Găgăuziei are dreptul la autodeterminarea externă”.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.