Versiunea în limba română a cărţii „Reţele electrice inteligente” a fost lansată miercuri, 8 octombrie, la Chişinău în prezenţa autorilor şi a reprezentanţilor Fundaţiei Gas Natural Fenosa. Fundaţia va dona un lot de o mie de exemplare a cărţii mai multor biblioteci din ţară în cadrul unui proiect de suport tehnic şi pedagogic desfăşurat în premieră în Republica Moldova, transmite IPN.
Coordonatorul de proiecte internaţionale al Fundaţiei Gas Natural Fenosa, Manuel Beguer i Mayor, a declarat că lucrarea, semnată de trei autori spanioli, cercetători în domeniul electric, prezintă sistemul electric spaniol şi posibilităţile acestuia, inclusiv sub aspectul tranziţiei spre reţelele inteligente, dar şi experienţa altor state în acest domeniu. „Reţelele electrice inteligente semnifică utilizarea profundă a tehnologiilor informaţionale şi a telecomunicaţiilor în modelul energetic pentru a controla mai bine şi a garanta furnizarea mai rapidă a serviciului şi face posibilă integrarea energiei regenerabile în reţeaua tradiţională de energie”, a declarat Manuel Beguer i Mayor.
Coautorul cărţii, Rafael Cossent Arin, a spus că ideea de a publica o carte despre reţelele electrice inteligente a apărut acum patru ani, când Fundaţia Gas Natural Fenosa a început să vorbească despre reţele electrice inteligente însă multă lume în Spania se întreba ce reprezintă acestea. „Intenţia de la care am pornit a fost ca prin această carte să oferim, datorită unui limbaj accesibil, informaţii generale despre funcţionarea reţelelor electrice şi cum pot ele deveni inteligente prin conectarea la surse regenerabile de energie. Sperăm că această lucrare va fi utilă atât specialiştilor din domeniul energetic, cât şi studenţilor din Republica Moldova”, a spus coautorul.
Preşedintele Gas Natural Fenosa Moldova, Silvia Radu, a spus că lucrarea este o premieră absolută pentru Moldova, este o carte foarte importantă, care reprezintă un nou pas înainte în procesul dezvoltării sectorului energetic nu doar pentru Uniunea Europeană, dar şi pentru Moldova. „Noi, în Republica Moldova, deja am făcut primul pas în liberalizarea pieţei energetice, ceea ce presupune că noi deja suntem în proces de transformare a sectorului energetic şi consider că această carte este binevenită şi, cu siguranţă, va fi citită de toţi consumatorii şi instituţiile statului pentru a vedea ce va urma după această liberalizare a pieţei şi care este perspectiva de evoluţie a sectorului per general”, a menţionat Silvia Radu. Aceasta a mai spus că lucrarea respectivă poate servi drept pretext de dezbateri privind viitorul sectorului energetic al Republicii Moldova, pentru că fiecare ţară are ritmul său de dezvoltare şi formele sale de aplicare de noi forme şi sisteme energetice.