Fundaţia Constantin Mimi face bilanţul anului 2024: „Suntem mândri de reuşite şi ne menţinem angajamentul socio-cultural”

Fundaţia Constanti Mimi a început anul 2024 cu dreptul, fiind decorată cu Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler, Categoria F - „Promovarea Culturii”, acordat de către Președintele României, Klaus Iohannis, distincţie de mare valoare şi apreciere pentru fundaţie.  

„Vreau să îi mulțumesc mult domnului președinte al României pentru această distincție. A fost o mare onoare să-i fiu ghid pentru scurt timp la Summitul Comunității Politice Europene care a transformat Castel Mimi în centrul Europei și să împărtășesc istoria satului, a familiei mele și să vorbesc despre misiunea pe care o avem noi cei de la Fundația Constantin Mimi”, susţinea în ianuarie, preşedinta fundaţiei, Cristina Frolov, în cadrul ceremoniei oficiale de decernare a distincţiei. 

La scurt timp, meritele culturale ale fundaţiei au fost reconfirmate prin votul publicului Wine Travel Awards, care a desemnat Festivalul Internaţional de Muzică Clasică VinOpera, drept unul dintre cele mai frumoase cinci evenimente enogastronomice din lume. Festivalul, ajuns la a VII-a ediţie, s-a desfăşurat şi la acest început de toamnă pentru a doua oară într-un format extins. Timp de trei zile, muzicieni de talie internaţională şi locală au susţinut spectacole de muzică clasică, iar publicul a savurat fiecare interpretare. 

VinOpera nu ar exista fără parteneriatele pe care le avem, iar instituţiile care ne susţin an de an, pe lângă vinăria Castel Mimi, sunt Ministerul Culturii şi Institutul Cultural Român, în persoana preşedintelui Liviu Jicman, căruia îi suntem profund recunoscători.   

Despre VinOpera, precum şi proiectele culturale pe care le desfăşoară fundaţia, preşedinta Cristina Frolov a purtat discuţii cu personalităţi marcante ale culturii de pe ambele maluri ale Prutului. În cadrul vizitei comune la Castel Mimi a preşedintelui Academiei Române, academicianul Ioan-Aurel Pop, directoarea ICR Chişinău, Monica Babuc şi preşedintele Academiei de Ştiinţe a Moldovei, Ion Tighineanu, au fost analizate proiectele de dezvoltare rurală şi modul în care promovarea valorilor culturale româneşti şi europene pot transforma în bine viaţa comunităţilor din mediul rural. 

Din dorinţa de a dezvolta economic şi turistic regiunea şi de a conserva patrimonial natural al locului, am iniţiat crearea unui traseu turistic care să unească satele Bulboaca, Gura Bîcului și Hîrbovăț. În acest sens, am semnat un acord de colaborare între Fundaţia Constantin Mimi şi primăriile acestor localităţi, prin care s-a stabilit rolul fiecărei părţi în crearea traseului turistic. În acelaşi context, grupul de iniţiativă condus de fundaţie a avut o întrevedere cu ministrul Culturii Sergiu Prodan, iar drept urmare, Oficiul Naţional al Turismului va începe dezvoltarea unui concept al traseului turistic respectiv, ceea ce este un sprijin valoros pentru noi. 

2024 a fost un an productiv în care am avut schimb de bune practici sociale cu organizaţiile societăţii civile din România şi Republica Moldova, prin desfăşurarea întrunirilor peste Prut, dar şi la Chişinău, unde Fundaţia Constantin Mimi a organizat „Forumul comunității moldo-române a societății civile pentru dezvoltare”, unde timp de două zile, 70 de participanţi din ambele ţări au făcut schimb de informaţii şi experienţă.  

Ne preocupă şi dezvoltarea micului business în Republica Moldova şi am organizat sesiuni de instruiri pentru 50 de persoane – actuali sau viitori antreprenori, care au beneficiat de informaţii utile de la experţi în domeniu despre cum să înceapă o afacere, testarea pieţei şi a produsului, precum şi toate domeniile managementului acesteia, inclusiv evaluarea riscurilor posibile. 

Ne bucurăm că reuşim să contribuim la îmbunătăţirea serviciilor medicale în centrele de sănătate din raionul Anenii Noi şi ne extindem şi în Chişinău, datorită colaborării cu Fundaţia Freunde helfen Konvoi din Germania. În acest an, am făcut posibil importul a câteva loturi de ajutoare umanitare medicale care conţineau dispozitive, mobilier şi consumabile, dar cel mai important – aparate de investigaţii de ultimă generaţie cu ajutorul cărora diagnosticarea problemelor de sănătate la copii şi adulţi va fi efectuată cu o mai mare precizie şi uşurinţă. 

Încheiem anul cu o Caravană de Crăciun pe care, la fel, am organizat-o pentru a-l doilea an cu partenerii noştri din Germani. Pentru aproape 1000 de copii din Anenii Noi, Țînțăreni, Ciobanovca, Bulboaca, Hîrbovăț, Calfa, Telița și Varnița, Moş Crăciun a venit mai devreme şi le-a adus zâmbete şi cadouri. 

Suntem mândri de reuşitele Fundaţiei Constantin Mimi şi recunoscători partenerilor pentru tot suportul oferit. Privim cu încredere în viitor şi ne menţinem angajamentul socio-cultural.

*******
DISCLAIMER: Autorii comunicatelor – nu agenția de presă IPN – poartă responsabilitate exclusivă pentru corectitudinea și esența conținutului comunicatului, prezentat spre publicare și/sau distribuire.
 

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.

IPN LIVE