COMUNICAT DE PRESĂ
Documant public
Chișinău, Republica Moldova
20 februarie, 2014
Între 18 și 19 februarie 2014, în orașul Velikii Novgorod, s-a desfășurat conferința „Asistența juridică gratuită: provocări și forme de realizare” pentru avocații practicieni și juriștii din Azerbaidjan, Bielorusia, Moldova, Rusia și Ucraina.
La această conferință internațională a fost invitat în calitate de expert, avocatul din Republica Moldova, președintele organizației non-guvernamentale internaționale „Human Rights Embassy”, Veaceslav Țurcan, cu scopul de a preda lecții și a modera o parte a evenimentului.
Totuși, la sosirea în aeroportul internațional din Moscova „Domodedovo”, serviciul de grăniceri l-a informat pe expertul din Republica Moldova că din ordinul FSB-ului, el nu este în drept să intre pe teritoriul Federației Ruse pînă la data de 16 octombrie 2018 și va fi supus expulzării. Colaboratorii serviciului grăniceri au refuzat să comunice faptele pe care se întemeiază acest ordin, și i-au propus domnului Țurcan să se adreseze Ambasadei Federației Ruse din Chișinău pentru a solicita anularea interdicției FSB-ului privind intrarea în țară.
După aceasta, domnului Țurcan i-a fost luat pașaportul, i s-a fost solicitat să semneze procesul-verbal privind expulzarea din Federația Rusă și fără a i se permite să treacă în zona de tranzit pentru a se întoarce acasă, colaboratorul-grănicer i-a cerut să-l urmeze.
În continuare, pe apărător l-au închis ilegal într-o încăpere, de tip „CPZ” - сameră de arest preventiv, unde a fost deținut între orele 11.00 și 23.30, ziua de 16 februarie 2014.
În momentul în care Veaceslav Țurcan a fost introdus în această încăpere, el, ca și restul persoanelor care se aflau acolo (între 35 și 60 de persoane într-o încăpere cu o suprafață de circa 20 m2), nu știa pentru cît timp el va fi reținut.
Această încăpere este denumită „Cameră pentru pasagerii deportați” și este situată la etajul întîi al aeroportului „Domodedovo”,
„Detenția în această încăpere, poate fi calificată conform standardelor internaționale în domeniul drepturilor omului, drept lipsire de libertate ilegală, iar condițiile de detenție – drept o formă de tortură, - consideră avocatul Veaceslav Țurcan. – Toate aceste încălcări constituie cumulativ violări ale articolelor 3 și 5 ale Convenției Europene pentru Apărarea Drepturilor Omului și a Libertăţilor Fundamentale, la care Federația Rusă este stat-parte din anul 1998.”
Din spusele avocatului, toate persoanele aflate în așteptarea deportării, ar fi trebuit să se afle, legal, în zona de tranzit.
Totodată, apărătorul menționează că nu există nici un temei pentru a aplica o asemenea măsură în privința sa. „Eu nu am încălcat niciodată în careva circumstanțe legislația Federației Ruse, în privința mea, niciodată în viață – nici în Republica Moldova - și cu atît mai puțin - în Federația Rusă – nu a fost întocmit vreun proces-verbal privind careva încălcări, - afirmă Veaceslav Țurcan. – Presupun că interdicția de intrare în Federația Rusă – este răzbunarea FSB-ului pentru faptul că sunt reprezentant în fața Curții Europene a Drepturilor Omului în dosare contra Rusiei în privința apărării copiilor din școlile moldovenești din regiunea transnistreană a Republicii Moldova (plîngerile copiilor și părințiilor din Liceul din Rîbnița „Evrica”; copiilor din orfelinatul din or. Tighina; precum și a cetățenului Ucrainei, Draci; fostului președinte al judecătoriei or. Tiraspol Alimpiev; fostei contabile, funcționară în MGB-ul autoproclamatei Republici Moldovenești Nistrene, Șapoval (decedată deja); fostei președinte a Băncii Republicane autoproclamatei Republici Moldovenești Nistrene - Ionova…). Aceasta este unica explicație posibilă pentru cele întîmplate, deși nu aș fi anticipat că Rusia va recurge la astfel de măsuri împotriva mea.”
Despre condițiile de detenție în „camera pentru pasagerii deportați” în aeroportul Domodedovo, Moscova
Veaceslav Țurcan: „Aceasta nu era o cameră de așteptare sau vreo sală, dar cea mai obișnuită, cameră de arest preventiv tipic pentru Secțiile raionale de miliție din perioada sovietică. Camera a cărei suprafață totală era de aproximativ 20m2, fără paturi, cu cîteva scaune și două mese. Să ieși în afară este interzis, ușa este încuiată. Bărbații sunt deținuți împreună cu femeile. Un veceu cu un singur vas de toaletă pentru toți și un duș care nu funcționează. Persoanele se alimentează cu apă dintr-o butelie mare de plastic umplută de la robinetul din veceu. Apa este de culoare maronie și cu miros neplăcut. În încăpere este un singur pahar de plastic de unica folosința pe care se servesc toți. Cei mai mulți dintre deținuți beau doar suc din cutii de 200 g „tetrapack”, care a fost furnizat în timpul celor 12 ore cît m-am aflat eu acolo, de două ori. În acest răstimp, deținuții în „camera pentru pasagerii deportați” au primit de două ori și mîncare: porții care sunt servite pasagerilor în timpul zborurilor. Deținuții fumau în toaletă.
Pe parcursul celor 12,5 ore petrecute în această încăpere, numărul persoanelor aflate aici varia: minimum s-au aflat 35 de persoane, maximum 60. Periodic, în încăpere se aflau atît de multe persoane încît nu doar că era imposibil să iei loc, dar chiar stînd în picioare era înghesuit! Acolo se aflau cetățeni din toate statele CSI, cu excepția Letoniei, Lituaniei, Estoniei și Georgiei. Uni deținuți se aflau în „cameră” de cîteva zile, iar alții de cîteva luni… Din cele povestite, o persoană a fost deținută aici mai mult de un an. O parte din acești deținuți deși cad sub incidența Convenției ONU adoptate cu scopul asigurării drepturilor refugiaților au fost lipsiți în mod arbitrar de oricare din aceste drepturi.
Ușa de la intrare era acoperită cu metal și se încuia din afară. Ea nu era deschisă la solicitarea deținuților din „cameră” chiar dacă era nevoie de ajutor medical. Persoanele deținute care au fost martori oculari au povestit că la 14 sau 15 februarie 2014 în această încăpere și-a pierdut cunoștința o fată de 16 ani, care era originară din Armenia sau Azerbaidjan. Deținuții au bătut în ușă aproape timp de 30 de minute cerînd ajutorul unui medic, după care paznicii au reacționat și au scos victima în coridor, care a rămas acolo pe podea în continuare fără cunoștință între 20-30 minute înainte să vină medicul.
Fiecare persoană se simțea deținut în această „cameră” în mod ilegal și fără să-i fie clar ce se va întîmpla în continuare. Niciuna dintre persoane nu erau deținute aici pentru săvîrșirea unei infracțiuni.
Cînd încăperea s-a eliberat încît puteai să te miști mai liber, eu am făcut fotografii și unele înregistrări video care se propun împreună cu acest comunicat de presă. De cîteva ori, cînd colaboratorii serviciului de migrație și grăniceri au deschis ușa, le-am semnalat că detenția persoanelor în aceste condiții este sancționată penal, că reprezintă lipsire ilegală de libertate și tortură. În răspuns, colaboratorii care păzeau ușa spuneau celorlalți deținuți că „Totul este în ordine, aceasta este doar o cameră de așteptare pentru pasageri. Trebuie să așteptați zborul înapoi spre casă”. Cu toate acestea, grănicerii refuzau să îmi restituie pașaportul. De asemenea, ei au refuzat să îmi dea o copie a documentului, care confirmă timpul pe care l-am petrecut în „camera pentru pasagerii deportați”.
În realitate, din punct de vedere juridic, tuturor deținuților trebuia să li se permită să se afle în zona de tranzit, dar nu în această celulă de închisoare. Nici condamnații nu ar trebui tratați în acest mod, întrucît un astfel de tratament încalcă standardele stabilite la nivel internațional cu privire la interdicția absolută a torturii și a tratamentului inuman și degradant.
Mai mult decît atît, cele menționate mai sus, constituie nu doar o formă de tortură dar și lipsire ilegală de libertate, iar în cumul acestea reprezintă violarea articolului 3 (interdicția torturii) precum și a articolului 5 (interdicția detenției arbitrare) a Convenției Europene pentru Apărarea Drepturilor Omului și a Libertăţilor Fundamentale, or Rusia este stat parte la această Convenție și este obligată să-și respecte angajamentele internaționale.
Drept dovadă vă prezint o copie a înștiințării privind interdicția mea de intrare în Federația Rusă pînă la data de 16.10.2018 prin ordinul FSB”
Informație privind conferința „Asistența juridică gratuită: provocări și forme de realizare”, Velikii Novgorod
Ce fel de asistență juridică gratuită se acordă în statele CSI? Cu ce probleme și provocări se confruntă instituția asistenței juridice gratuite? Care standarde internaționale reglementează acordarea asistenței juridice garantate? În ce măsură sunt aceste standarde aplicabile în statele participante la Conferință? Cum poate fi sporită calitatea asistenței juridice gratuite? La acestea și alte întrebări, timp de două zile au căutat răspunsuri participanții la conferință – absolvenți ai Proiectului Human Rights House Network „Dreptul internațional pentru apărarea interesului public. Instruirea la distanță a avocaților drepturilor omului” dar și reprezentanții universităților din diferite țări, a autorităților administrației locale și centrale și a organelor de autoadministrare a avocaților. Mai mult despre această conferință la https://www.facebook.com/humanrightsembassy?fref=ts.
Proiectul se implementează începînd cu anul 2009 în Azerbaidjan, Bielorusia, Georgia (2009-2011), Moldova, Rusia și Ucraina și este destinat stabiliri contactelor între avocații din statele CSI, comunicînd prin intermediul Internetului materialele de instruire în domeniul drepturilor omului, pregătite de experți naționali și internaționali.
Proiectul contribuie la eforturile privind realizarea obligațiilor asumate în cadrul Organizației Națiunilor Unite, Consiliului Europei și alte organizații internaționale pentru susținerea obligațiilor în domeniul drepturilor omului în Comunitatea Statelor Independente. Mai multe informații despre proiect: http://humanrightshouse.org/Projects/ILIA_RU/EHREL_RU/index.html
Informație suplimentară
Human Rights Embassy (Ambasada Drepturilor Omului/Посольство Прав Человека) reprezintă o asociație obștească, de interes public, cu caracter internațional, non-guvernamental și apolitic, fondată pe asociația liberă între persoane în comunitate de interese și principii cu privire la cooperarea internațională în domeniul drepturilor omului în întreaga lume.
Human Rights Embassy a fost fondată la 8 martie 2011, înregistrată oficial la Ministerul Justiției al RM la 17 mai 2011 (№4993), și își exercită activitatea pe întreg teritoriul țării și în afara acesteia. Scopul ONG-ului Human Rights Embassy reprezintă facilitatarea promovării și aplicării drepturilor omului în lume.
Pentru mai multe informații adresați-vă în oficiile № 312, 314, etaj 3, str. Pușkin, nr. 22, Chisinău, MD-2012,Republica Moldova
Veaceslav Ţurcan, Președintele Human Rights Embassy (Ambasada Drepturilor Omului / Посольство Прав Человека), Tel/Fax: /+373 22/ 920–700; Tel/GSM/SMS:+373–69–12–60–12; Tel/GSM/SMS:+373–79–50–44–65.
www.humanrightsembassy.org; www.facebook.com/humanrightsembassy
E-mail: turcanmeister@gmail.com; v.turcan@humanrightsembassy.org
Lela Metreveli, director Human Rights Embassy. Tel/Fax: /+373 22/ 920 700; Tel/GSM/SMS: +373 697 19 808; E-mail: l.metreveli@humanrightsembassy.org