„Franzeluţa” va deschide filiale în UTA Găgăuzia şi în raionul Basarabeasca, la cererea premierului
Combinatul de produse de panificaţie din Chişinău „Franzeluţa” ar urma să deschidă, la cererea premierului Vasile Tarlev, filiale în Autonomia Găgăuză şi în raionul Basarabeasca pentru a crea o concurenţă mai dură producătorilor din regiune.
Vasile Tarlev a menţionat vineri, 19 octombrie, în cadrul şedinţei Comisiei guvernamentale pentru situaţii excepţionale că locuitorii Comratului s-au plâns pe faptul că în oraş a rămas doar un singur magazin al „Franzeluţei”, care vinde pâine doar în orele de dimineaţă. În restul zilei oamenii procură pâine de la alte magazine, la preţuri mult mai mari.
Premierul spune că „Franzeluţa” dispune de materia primă şi capacitatea de producţie necesară pentru a soluţiona problema şi aceasta este în corespundere cu strategia companiei de a deschide filiale în toate centrele raionale ale republicii.
Ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare, Anatol Gorodenco, a menţionat că la moment „Franzeluţa” este asigurată la nivel de 80% din făină de import şi doar 20% - din rezerva de stat şi cea a întreprinderii. Întreprinderea utilizează lunar cca 3,1 mii tone de făină, la moment dispunând de rezerve doar pentru o lună.
Viceministrul Economiei şi Comerţului, Viorel Melnic a menţionat că în ultimele două săptămâni preţurile de achiziţie şi comercializare a grâului, a făinii şi a pâinii în R. Moldova au rămas practic constante. Grâul s-a vândut la preţuri de 3,5-3,8 lei per kg. Preţul la pâine a înregistrat în unele raioane majorări cu 5%, iar în raionul Dubăsari – o diminuare de 5%. Potrivit viceministrului, la producerea pâinii, rentabilitatea se menţine la nivelul de 8-10%, la fel şi adaosul comercial.
Făina de calitate superioară livrată de Combinatul de produse cerealiere din Chişinău se vinde cu 4,25 lei, fără TVA. Asociaţia „Moldcoop” comercializează făina la preţul 4,65 lei, fără TVA. Melnic a menţionat că aceste preţuri sunt cu mult mai mici faţă de preţul critic de 6,6 lei din luna iunie.
În ultimele două săptămâni, în R. Moldova au fost importate 16,2 mii tone de produse cerealiere în valoare de cca 59,6 mln lei, 90% din cantităţi fiind făină de grâu.