Fracţiunile PCRM şi PPCD din CMC sunt învinuite de promovarea intereselor de grup
Mai mulţi consilieri din Consiliul municipal Chişinău (CMC) au părăsit marţi, 20 iunie, sala de şedinţe a CMC în semn de protest faţă de ceea ce ei au numit promovarea intereselor de grup de către fracţiunile Partidului Comuniştilor (PCRM) şi Partidului Popular Creştin Democrat (PPCD) în detrimentul intereselor publice.
Aleşii locali şi-au exprimat în acest mod dezacordul cu decizia, adoptată prin votul celor două fracţiuni, de atribuire, fără licitaţie, a unui lot de pământ cu suprafaţa de 32 ari unui agent economic din capitală. Consilierii comunişti şi creştin-democraţi au motivat adoptarea deciziei respective prin faptul că proiectul ei a fost examinat în comisiile de profil ale CMC. Ei au votat în pofida argumentelor aduse de reprezentantul Guvernului şi de consilierului independent Mihai Severovan, potrivit cărora atribuirea lotului fără licitaţie este ilegală.
Solicitat de Info-Prim Neo, Mihai Severovan, a spus că aprobarea deciziilor de acest gen demonstrează clar promovarea intereselor de grup ale PCRM şi PPCD şi prejudicierea intereselor comunităţii.
Şi consilierul municipal Igor Crapivca a apreciat drept ilegală decizia susţinută de fracţiunile PCRM şi PPCD, care, în comun, întrunesc numărul necesar pentru votarea oricăror decizii. El consideră că cele două fracţiuni întreprind tentative de substituire a CMC în întregime în calitate de autoritate publică locală, de acea îşi permit să nu ţină cont de poziţia altor consilieri.
Crapivca a întrevăzut la fel interesele corporative ale celor două fracţiuni, considerând inadmisibil ca acestea să fie puse mai presus de interesele chişinăuienilor. „Chiar dacă fracţiunile PCRM şi PPCD au dorit să faciliteze pentru cineva atribuirea terenului, oricum proiectul de decizie trebuia întors la reexaminare şi de văzut care ar fi modalităţile legale de soluţionare a situaţiei”.
Consilierul Alianţei Moldova Noastră (AMN) Oleg Cernei susţine că în CMC s-a constituit deja o practică vicioasă de atribuire a loturilor de pământ fără a fi scoase la licitaţie. El consideră că, prin licitaţie, terenul ar aduce în bugetul capitalei milioane de lei, fără aceasta doar câteva mii de lei.
Ca rezultat al divergenţelor dure pe marginea chestiunii şi după o pauză luată în lucrările şedinţei, CMC a votat, la iniţiativa fracţiunii PCRM, abrogarea deciziei. Mai mulţi consilieri şi specialişti în administraţia publică locală au interpretat în acel moment drept încă o ilegalitate votarea repetată a aceleiaşi chestiuni în cadrul aceleiaşi şedinţe a CMC, procedură interzisă de legislaţia în vigoare.