Fracţiune parlamentară acuză guvernarea de distrugere a situaţiei din agricultură şi cere acţiuni pentru susţinerea şi dezvoltarea sectorului agricol
Fracţiunea parlamentară „Alianţa „Moldova Noastră” acuză actuala guvernare de distrugere intenţionată a situaţiei din agricultură şi cere întreprinderea unui şir de acţiuni în ceea ce priveşte susţinerea şi dezvoltarea sectorului agricol. O declaraţie în acest sens a făcut vineri, 10 martie deputatul AMN Valeriu Cosarciuc.
Potrivit declaraţiei, AMN a solicitat deputaţilor (şi în 2005, şi în sesiunea de primăvară-vară din anul current) eforturi comune pentru identificarea unor soluţii eficiente în vederea depăşirii crizei continue din sectorul agricol. Acest lucru nu se produce, iar mulţimea de decizii adoptate în această sferă constituie cea ce AMN numeşte „diversiuni puse la cale în ultimii cinci ani, pentru a înrăutăţi starea de lucruri”. Printre acestea Cosarciuc a menţionat: introducerea TVA de 20% pe producţia şi mijloacele tehnice agricole, pe toate resursele materiale, care sânt – şi fără de aceasta - extrem de scumpe; dublarea, numai pe parcursul anului 2005, a preţurilor la carburanţi, ceea ce a scos din circuitul financiar în ramura agricolă circa 800 milioane lei; reducerea subvenţiilor prevăzute iniţial pentru susţinerea ramurilor cu valoarea adăugată înaltă (sfeclă de zahăr, legumicultură şi zootehnie) şi introducerea unui mecanism greoi şi nesigur de restituire a TVA; aplicarea unei politici camuflate de sprijinire doar a aşa-numitelor cooperative de producţie agricole, care sânt mari generatori de pierderi şi a căror existenţă nu concordă cu principiile economiei de piaţă.
În loc să fie sprijiniţi producătorii autohtoni, ca să apară noi locuri de muncă, prin atragerea investiţiilor străine şi a noilor tehnologii, să fie mărite subvenţiile naţionale, guvernarea comunistă, prin politica fiscală pentru anul 2006, nu face decât să-şi demonstreze - o dată în plus - ura faţa de ţărani, scopul desproprietăririi lor forţate, ceea ce reprezintă repetarea crimelor perfide ale regimurilor totalitare comuniste, se mai spune în declaraţie.
„Atare atitudine de batjocură din partea statului, care îi face pe ţărani să muncească în pierdere, nu mai poate fi tolerată”.
În aceste condiţii fracţiunea a cerut Guvernului realizarea unor acţiuni, în regim de urgenţă, inclusiv: scutirea de impozitul funciar şi de contribuţii la Fondul Social de Stat a terenurilor agricole pe o perioadă de cinci ani; prelungirea termenului aplicării cotei TVA de 5% pentru producţia din fitotehnie şi horticultură în formă naturală şi producţia din zootehnie în formă naturală pînă în anul 2011; scutirea de TVA a pesticidelor şi a îngrăşămintelor; a mijloacelor tehnice agricole şi a pieselor de schimb, importate pentru sectorul agrar; formarea Fondului de intervenţie pentru cereale; elaborarea şi adoptarea unui program de subvenţionare consistentă a producătorilor agricoli, etc.
După ce a fost prezentată declaraţia AMN, Eugenia Ostapciuc, liderul fracţiunii comuniste din Parlament a cerut pentru şedinţa următoare a Parlamentului dreptul de a face o declaraţie de răspuns.