Fosta deputată Arina Spătaru anunță că revine în politică. Femeia de afaceri, care este și activistă civică, își motivează decizia prin faptul că Republica Moldova a fost supusă unei degradări sociale, economice și morale „sub actuala guvernare”. Potrivit ei, este necesară urgent o forță politică proaspătă care să ofere un parcurs european autentic cetățenilor Republicii Moldova. Declarațiile au fost făcute în cadrul unei conferințe de presă, susținute în orașul ei natal Bălți și la care a anunțat că se mută la Chișinău, transmite IPN.
„Voi petrece fiecare zi în satele și orașele noastre de pe întreg teritoriul Republicii Moldova, să ajut oamenii noștri să își recapete vocea și să își ceară țara înapoi”, a declarat Arina Spătaru în cadrul discursului din centrul orașului Bălți.
Fosta parlamentară s-a declarat onorată de propunerile de a conduce o echipă, o forță politică proaspătă și capabilă de schimbările care sunt necesare în societate. Potrivit ei, această forță politică își va coordona și consolida acțiunile inclusiv cu suportul partenerilor politici externi din Uniunea Europeană. „Vom reveni în termen foarte scurt cu o echipă completă, cu un plan clar și asumat și mai ales cu o rază de speranță, pentru noi toți. Eu asta pot să v-o promit”, a notat Arina Spătaru.
„Eu înțeleg foarte bine – la fel cum trebuia curaj să spui că regimul lui Plahotniuc e rău și corupt, tot așa, trebuie curaj și astăzi să spui că actuala guvernare PAS e incompetentă, arogantă și cel mai probabil, coruptă. E primul semn de normalitate și de eliberare când spunem ferm lucrurilor de nume”, a accentuat Arina Spătaru.
„După ce a jucat un rol important în mișcarea politică care a dus la prăbușirea regimului lui Plahotniuc, Arina Spătaru s-a retras din centrul scenei politice și s-a întors la rădăcinile sale din Bălți, dedicându-se inițiativelor filantropice și sprijinind antreprenoriatul local. Cu toate acestea, provocările actuale cu care se confruntă țara au determinat-o să acționeze și să se implice din nou în sfera politică”, se menționează într-un comunicat de presă al Arinei Spătaru.
Ea susține că „răul mai mic lăsat la Chișinău a devenit între timp răul cel mare și sărăcia și deznădejdea generată de actuala guvernare s-a întins peste tot în republică”. „Eu, Arina Spătaru vreau, în primul rând, să-mi cer iertare față de cetățenii pe care i-am convins că Moldova cu actuala conducere va fi o Moldova mai prosperă, mai sigură și mai democratică. Este deja evident pentru toată lumea că nu este nici pe departe așa. Ba chiar mai mult. Lucrurile sunt grave și se agravează pe zi ce trece”, a declarat fosta deputată a Partidului Platforma Demnitate și Adevăr.
„După cum știți, am intrat în politica cu Platforma DA în 2015, tot de la Bălți, în apogeul regimului lui Plahotniuc. Odată cu înfrângerea acestui regim, m-am retras, pas cu pas, înapoi la Bălți, lăsând scena politica centrală celor care le face mai mare plăcere să se lupte pentru funcții și beneficii. Eram cel puțin parțial mulțumită. Moldova fără Plahotniuc era o realizare istorică. Procesul de dezoligrahizare începuse, iar ulterior, forțele pro-europene au câștigat si Președinția și majoritatea parlamentară, și guvernarea”, susține Arina Spătaru.
Însă, potrivit ei, situația din țară e dezastruoasă. În economie e jale, afacerile mici se închid sub povara datoriilor și taxelor, iar rechinii mari înghit sectoare întregi. Noi oligarhi se nasc sub nasul actualei guvernări și ei tac – fie din prostie, fie din complicitate, fie din frică. Dar bine că au curaj să se răfuiască cu băbuțele care vând pătrunjel, cu florăresele și cu bătrânii care-și vând vechiturile pe la colțuri. În satele noastre e dezastru. Fermierii își pierd pământurile pe care lucrează sub povara datoriilor, iar ei inaugurează cu fast așa numitele sate europene. Se laudă că pun termopane și becuri led la primării, dar uită să spună că casele în sate sunt pustii pentru că țăranii noștri își iau lumea în cap de sărăcie”, a declarat fosta deputată.
Arina Spătaru i-a îndemnat pe toți – simpatizanți, cetățeni simpli, lideri și chiar membri din PAS de bună credință – să se ridice și să spună lucrurilor pe nume, să-și ceară țara înapoi și să nu uite că cetățenii sunt stăpâni în țara lor.