Forumul Uniunea Europeană-Republica Moldova, important pe mai multe dimensiuni
Integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană depinde de ritmul şi de profunzimea reformelor promovate, precum şi de anumite interese strategice ale UE şi ale Occidentului în ansamblu în reconfigurarea unei noi arhitecturi în spaţiul euroasiatic, menţionează analistul politic Nicolae Chirtoacă, citat de Info-Prim Neo.
Potrivit lui Nicolae Chirtoacă, desfăşurarea la Chişinău a forumului Uniunea Europeană – Republica Moldova (29-31 martie) a fost importantă nu doar pentru a puncta stadiul relaţiilor Republicii Moldova cu ţările UE, în parte cu Polonia, dar şi prin abordarea sistemică şi chiar analitică a unor probleme din punct de vedere al interesului naţional.
Printre aceste probleme analistul a evidenţiat diferendul transnistrean. Anumite declaraţii ale ministrului de externe al Federaţiei Ruse, Serghei Lavrov, făcute ca urmare a întrevederilor cu Iurie Leancă, ministrul afacerilor externe şi integrării europene al Republicii Moldova, creează premise pentru reluarea negocierilor în această problemă, crede Nicolae Chirtoacă.
„Acum, pentru că există o afinitate între Chişinău şi Bruxelles în aprecierea situaţiei în Europa, este important să se treacă de la asocierea politică la asocierea economică, care va crea premisele unui dialog mai aprofundat cu UE”, a mai spus analistul.
Titus Colăţean, preşedintele Comitetului Relaţii Externe al Senatului României, a menţionat că înţelege nerăbdarea cetăţenilor Moldovei şi dorinţa de a cunoaşte când vor deveni cetăţeni ai UE. „Prezenţa europeană extrem de puternică la lucrările forumului Uniunea Europeană – Republica Moldova înseamnă o susţinere a aspiraţiilor Republicii Moldova”, a menţionat senatorul român. În opinia sa, scenariul de integrare pe care îl parcurge Republica Moldova este asemănător celui parcurs de România şi Bulgaria, iar aceasta constituie un semnal bun.
Forumul UE – Moldova a fost organizat de Asociaţia pentru Politică Externă de la Chişinău şi Institutul pentru Studii Estice din Varşovia. Evenimentul a întrunit politicieni, diplomaţi, oameni de afaceri importanţi din străinătate şi din Republica Moldova. În cea de-a doua zi la lucrările forumului a participat şi premierul polonez, Donald Tusk. Polonia urmează să preia din 1 iulie preşedinţia UE.