Forumul municipal educațional „Chișinăul – oraș care învață”, la final

Treizeci și cinci de ateliere și laboratoare specializate conform domeniilor de interes a comunității pedagogice au avut loc în cadrul Forumului municipal educațional 2023 „Chișinăul – oraș care învață”. După o ședință extraordinară dedicată politicilor din municipiul Chișinău, unde apropae 500 de elevi au participat la discuții, în ultima zi de Forum au avut loc discuții dedicate activității sistemului educațional din municipiul Chișinău.

Prezent la eveniment, ministrul educației, Dan Perciun, a remarcat că există două probleme majore în sistemul educațional. Prima ține de deficitul de cadre, aici trebuie de făcut mai mult pentru a-i menține pe profesorii prezenți și pentru a atrage tineri specialiști. A doua provocare se referă la utilizarea ineficientă a resurselor, care dezavantajează profesorii de la oraș, unde sunt mai mulți elevi de la an la an. Acesta a asigurat că profesorii au la minister un partener de încredere, care va face totul să crească prestigiul profesiei și să crească o generație educată.

Viceprimarul capitalei, Angela Cutasevici, a spus că misiunea cadrelor didactice este esențială pentru dezvoltarea societăților și indivizilor în particular. În educație finanțarea anticipează performanța, de aceea în ultimii ani Primăria a investit în modernizarea infrastructurii școlare pentru asigurarea unui proces de studii calitativ și incluziv.

Șeful-adjunct al Direcției generale educație, tineret și sport, Andrei Pavaloi, a declarat că în ultimii cinci ani, numărul elevilor în municipiu este în creștere, cu aproximativ 3000 de elevi anual, ceea ce este o creștere semnificativă. Municipalitatea a reparat și a extins instituții, a deschis grădinițe și grupe noi în instituțiile preșcolare. Pentru motivarea personalului din școli, au fost majorate îndemnizațiile lunare pentru arendarea spațiului locativ , alocațiile pentru instruiri continue. Andrei Pavaloi  a mai precizat că, dacă în 2019 bugetul pentru tineret era de 271 de mii de lei, în 2023 a crescut la 60 de milioane de lei pentur programe de tineret și activități pentru tinerii din municipiul Chișinău. Anul 2023 este declarat Anul Tineretului în Municipiul Chişinău.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.