Forumul mass-media: Breasla jurnalistică trebuie consolidată

Breasla jurnalistică trebuie consolidată pentru a putea soluţiona problemele din domeniul mass-media. Jurnaliştii care s-au adunat la Forumul mass-media 2016 spun că între aceştia trebuie să existe o relaţie solidară, dar totodată şi critică, transmite IPN.

Redactorul-şef al revistei Natura, Alecu Reniţă, a menţionat că toate problemele abordate la forumul de anul trecut au rămas actuale şi anul acesta. Nu se poate vorbi despre probleme rezolvate. „Am putea spune că ne confruntăm cu trei probleme de bază: prima este legată de atitudinea politicienilor faţă de mass-media, a doua problemă ține de ceea ce reprezintă proprietarii mass-media şi care este relaţia lor cu colectivele de jurnalişti şi a treia problemă ține breasla noastră”, a spus Alecu Reniţă.

Dacă referitor la relaţiile cu clasa politică Reniță este optimist că acestea se vor îmbunătăţi, el se arată pesimist în ceea ce priveşte relaţiile în interiorul breslei jurnalistice. „Dacă nu fortificăm breasla jurnalistică, dacă nu avem oameni cu caracter în acest domeniu, relaţiile noastre cu politicul o să rămână cele vechi, relaţiile cu proprietarii de instituţii media o să rămână aceleaşi şi noi o să continuăm să avem aceeaşi stare a mass-mediei pentru că acesta este interesul de bază al clasei politice”, a spus Alecu Reniţă.

Directorul publicației Cuvîntul, Tudor Iaşcenco, a menţionat că toate problemele domeniului derivă din legislaţie care conţine foarte multe pete albe şi până nu vor fi acoperite aceste pete, breasla jurnalistică nu va reuşi să se consolideze şi să devină solidară, capabilă la lucruri mari. „Pentru a rezolva aceste probleme, trebuie să ne consolidăm, indiferent de culori, indiferent de opinii. Pornind de la Codul de etică, breasla trebuie să facă presiuni asupra Legislativului, Executivului”, a afirmat Tudor Iaşcenco.

Jurnalista Natalia Morari a menţionat, de asemenea, că este nevoie de un dialog atât în interiorul breslei jurnalistice, cât şi de un dialog eficient al domeniului mediatic cu autorităţile Republicii Moldova. „Trebuie să coborâm de pe baricade pentru că în lipsa unui dialog nu reuşim să rezolvăm problemele de pe piaţa mass-media”, a spus Natalia Morari.

În opinia ei, atât timp cât jurnaliştii sunt ignoraţi de autorităţi, ar fi cazul ca aceştia să înceapă cu problemele din interior, mai ales cele ce ţin de codul deontologic. În plus, potrivit ei, domeniul jurnalistic are probleme cu ceea ce înseamnă jurnalism corect pentru că de multe ori non-valorile sunt ridicate la rang de valori.

  • alecu renita despre breasla jurnalistica.mp3
  •     0

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.