Forumul Konrad Adenauer de Politică Externă, la a treia ediţie: „Viitorul Republicii Moldova în Uniunea Europeană”

Iurie Leancă: Chişinăul doreşte să obţină perspectiva clară de aderare

Dr. Hans-Gert Pottering: UE nu va putea refuza perspectiva de stat membru Republicii Moldova, dacă ţara va continua parcursul european


17 noiembrie 2014
Comunicat

Parcursul european este alegerea suverană a Republicii Moldova şi Uniunea Europeană nu-i va putea refuza o perspectivă de aderare, în cazul în care Chişinăul va continua modernizarea ţării, reformarea justiţiei şi combaterea corupţiei. Pentru a atinge aceste obiective, este fundamental ca şi după alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014 Republica Moldova să rămână pe un traseu european. Declaraţiile au fost făcute de fostul preşedinte al Parlamentului European, Dr. Hans-Gert Pottering, în cadrul cele de a treia ediţii a Forumului Konrad Adenauer de Politică Externă, care a avut loc astăzi la Chişinău.

Genericul Forumului a fost „Viitorul Republicii Moldova în Uniunea Europeană”. Invitaţii Forumului au fost primul ministru Iurie Leancă şi ex-preşedintele Parlamentului European, Dr. Hans-Gert Pottering, preşedintele KAS. Asistenţa a fost salutată de Sven-Joachim Irmer, directorul Reprezentanţei Konrad Adenauer în România şi Republica Moldova, iar moderatorul discuţiilor a fost Vasile Botnaru, directorul Biroului de la Chişinău al postului de radio Europa Liberă.

Primul ministru Iurie Leancă a salutat, în cadrul dezbaterilor, ratificarea recentă de către Parlamentul European a Acordului de Asociere cu Republica Moldova, apreciindu-o drept semnal clar de susţinere pentru implementarea standardelor europene. Primul ministru a atras de asemenea atenţia asupra faptului că cadrul dezbaterilor din Parlamentul European s-a menţionat că Acordul de Asociere nu este ultimul pas în relaţia UE cu Republica Moldova. ”Acordul vorbeşte acum despre integrarea economică şi asocierea politică, iar Chişinăul îşi doreşte ca asocierea să devină integrare politică, în aşa fel încât procesul să devină unul ireversibil. Şi acest lucru este posibil, dacă la alegerile din 30 noiembrie cetăţenii moldoveni vor vota pentru continuarea acestui curs”, a spus Iurie Leancă.

Potrivit lui, alegerile parlamentare din 30 noiembrie sunt comparabile ca importanţă cu declaraţia de independenţă a Republicii Moldova şi vor fi „definitorii, critice şi cruciale”. ”Pe 30 noiembrie ţara noastră vă decide nu doar ce partid şi coaliţie va guverna, dar ce fel de sistem politic vom avea, dacă vom merge spre zona stabilităţii şi prosperităţii, sau vom alege să revenim în întuneric, într-un trecut nesigur, incert, de unde vor fugi şi mai mulţi cetăţeni din Republica Moldova”, a spus Iurie Leancă.

Primul ministru a recunoscut că autorităţile de la Chişinău nu au fost întotdeauna eficiente în ultimii ani în promovarea reformelor şi, deşi s-au făcut progrese mari, nu s-a ajuns încă în faza de ireversibilitate care să ancoreze Republica Moldova definitiv într-o zonă de stabilitate şi prosperitate. După alegeri, partidele din coaliţie vor trebui să-şi regândească foarte repede politicile în zone precum reformarea justiţiei, combaterea corupţiei, ridicarea nivelului de viaţă a oamenilor, bazându-se atât pe experienţa ţărilor europene care au avut un parcurs similar, cum ar fi Ţările Baltice, Polonia sau România, cât şi pe sprijinul masiv al UE. Iurie Leancă a anunţat în context că după alegeri în Republica Moldova ar urma să fie lansată misiunea EU-JUST, o misiune de magistraţi şi judecători care să rămână în Republica Moldova 2-3 ani şi care să ajute la reformarea justiţiei.

”Obiectul nostru este de a nu întrerupe mersul Republicii Moldova spre UE pe 30 noiembrie 2014. Iar după alegeri obiectivul este de lansa un program ambiţios de finalizare, cu susţinerea partenerilor europeni, a transformării Republicii Moldova dintr-un stat slab şi vicios în unul funcţional”, a mai declarat Iurie Leancă.  

Dr. Hans-Gert Pottering, fostul preşedinte al Parlamentului European şi preşedinte al Fundaţiei Konrad Adenauer, şi-a manifestat sprijinul puternic pentru parcursul european al Chişinăului, spunând că Republicii Moldova trebuie să i se ofere şansa de a progresa şi a deveni membru al UE, la fel cum această şansă a fost oferită în trecut Letoniei şi Lituaniei.

”Primordială este construirea unui sistem de drept, a unei justiţii puternice şi lupta cu corupţia. Există politicieni oneşti în Republica Moldova, care pot asigura acest parcurs şi Iurie Leancă merită sprijinul cetăţenilor, aşa cum l-a meritat Klaus Iohannis în România”, a spus Hans-Gert Pottering.

Fostul preşedinte al Parlamentului European (PE) s-a arătat optimist în ceea ce priveşte oferirea perspectivei europene pentru Republica Moldova. „Când am început activitatea în PE nu-mi puteam imagina că fostele ţări sovietice vor deveni membre ale UE încă pe parcursul vieţii mele. Dar s-a întâmplat, pentru că aceste ţări au crezut în valorile noastre. Şi voi credeţi, deci şi voi puteţi face la fel. UE este o comunitate care se bazează pe valori – libertate, drepturile omului, democraţie, ordine de drept şi pacea – şi dacă le acceptaţi şi depuneţi eforturi pentru a corespunde standardelor, UE nu are cum să nu vă accepte”, a declarat Hans-Gert Pottering.

Preşedintele Fundaţiei Konrad Adenauer a criticat acţiunile Rusiei în Ucraina şi Crimeea, calificându-le drept agresiune. „Rusia creează o situaţie de instabilitate în estul Ucrainei şi în această situaţie sancţiunile UE au fost corecte şi vor continua dacă Rusia nu se va opri. În acelaşi timp, trebuie continuate discuţiile cu Rusia, ţară care se află pe continentul european, pentru a-i explica că retorica de genul ”oriunde trăiesc ruşii este Rusia” este o retorică a agresiunii şi este inacceptabilă pentru Europa”, spune Hans-Gert Pottering.

În context, el s-a arătat îngrijorat de situaţia altor state fost comuniste, printre care şi Republica Moldova, şi a subliniat importanta condamnării crimelor comunismului, în aşa fel ca acestea să nu poată fi repetate. „Eu sper că aţi explicat poporului ce crime a săvârşit regimul comunist. Germanii au făcut acest lucru, iată de ce la noi este inimaginabil ca numele lui Hitler sau a altor lideri nazişti să renască din nou. Nu aceeaşi situaţie este în Rusia, unde recent una dintre subdiviziunile serviciilor speciale a fost denumită Dzerjinskii. Nu este vorba aici despre respectarea istoriei, ci despre cinstirea criminalilor din trecut. Dacă vrem să construim un viitor mai bun, trebuie să spunem lucrurilor pe nume, să scoatem la iveală lucrurile proaste care s-au întâmplat, pentru ca acestea să nu se repete”, a mai spus Hans-Gert Pottering.

Acesta a subliniat şi necesitatea asigurării alternativelor energetice pentru regiune, în aşa fel încât gazele ruseşti să nu devină o pârghie de presiune politică în mâinile Rusiei.

„În UE, cea mai importantă realizare este că LEGEA. Aceasta este pusă în capul  mesei şi dictează ceea ce facem, şi nu partidele care vin la putere. În UE, nu tancurile şi pistoalele înseamnă putere, ci statul de drept şi supremaţia legii. Dacă vreţi că mergeţi în această direcţie, este alegerea Dvs. Vă urez rezultate bune în aceste alegeri, iar Republicii Moldova un mare viitor într-o Europă unită”, a mai spus, în finalul prelegerii sale, ex-preşedintele Parlamentului European, Hans-Gert Pottering, preşedintele Fundaţiei Konrad Adenauer.

Despre Konrad Adenauer Stiftung (KAS)

Libertatea, dreptatea şi solidaritatea sunt principiile după care se orientează activitatea Fundaţiei Konrad Adenauer (Konrad Adenauer Stiftung - KAS). KAS este o Fundaţie Politică, apropiată Uniunii Creştin-Democrate (CDU) din Germania. Cofondatorul CDU şi primul cancelar federal german, Konrad Adenauer (1876-1967) a îmbinat tradiţiile creştin-sociale, conservatoare şi liberale. Numele său este sinonim cu reconstrucţia democratică a Germaniei, ancorarea politicii externe germane în comunitatea de valori transatlantice, viziunea asupra unificării europene şi orientarea spre economia socială de piaţă.

Fundaţia Konrad Adenauer (KAS) şi-a început activitatea în Republica Moldova în 2007, axându-se pe educaţie politică şi consultanţă. Iniţial, proiectele au fost coordonate prin intermediul Biroului de la Bucureşti, iar în 2009 Fundaţia a lansat un program individualizat pentru Republica Moldova şi în noiembrie 2009 a inaugurat Biroul KAS de la Chişinău.

Activităţile educaţionale includ conferinţe, seminare şi workshop-uri, iar cele de consiliere sunt orientate, în primul rând, către partidele politice.

Biroul KAS de la Chişinău

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.