Formatul 5+2 este „un copil născut mort”, spune un analist politic
Formatul de negocieri 5+2 pentru soluţionarea conflictului transnistrean este „un copil născut mort”, susţine expertul independent Vlad Lupan, citat de Info-Prim Neo.
Vlad Lupan, fost negociator în problema transnistreană, este de părere că formatul 5+2 nu este un format în cadrul căruia ar putea fi soluţionat conflictul. „Este doar un format în care părţile discută şi se informează reciproc”, spune expertul.
Formatul există de 17 ani, dar nu a dat rezultate. Expertul susţine că este greu de prognozat când vor fi reluate negocierile. „Actualmente, se insistă pe reluarea negocierilor în format 5+2 pentru că formatul 2+1 este şi mai prost pentru R. Moldova. Dar soluţionarea nu se va produce nici în unul, nici în celălalt”, spune fostul negociator.
Şi analistul politic Oazu Nantoi, director de programe la Institutul de Politici Publice (IPP) consideră că formatul 5+2 este unul ineficient. „Formatul pentalateral este o capcană conştient creată de Federaţia Rusă pentru a nu admite soluţionarea conflictului transnistrean. Acesta nu este un mecanism de soluţionare, ci un mecanism de o eventuală legitimizare”, spune Nantoi.
Din formatul 5+2 fac parte R. Moldova şi Transnistria, mediatori – Federaţia Rusă, Ucraina şi OSCE, observatori – Uniunea Europeană şi a Statele Unite ale Americii. Formatul 2+1 înseamnă R. Moldova şi Transnistria + Rusia. Formatul 3+2 exclude R. Moldova şi Transnistria.
Negocieri în formatul 5+2, urmau să aibă loc la 7 şi 8 octombrie la Viena, aşa cum s-a decis în septembrie tot la Viena, în formatul 3+2. Consultările au fost anulate din cauza refuzului parvenit de la Tiraspol cu doar 11 ore înainte de data programată. La începutul săptămânii curente, autorităţile de la Chişinău au anunţat că în această săptămână, la Viena vor avea loc consultări 5+2.