Fondul Marshall alocă 20 de milioane de dolari pentru dezvoltarea democraţiei în zona riverană Mării Negre
Fondul Marshall al Statelor Unite va finanţa proiectele de consolidare a democraţiei, bunei guvernări şi de dezvoltare a cooperării regionale şi societăţii civile în zona pontică. Anunţul a fost făcut în cadrul summit-ului Forumului pentru Dialog si Parteneriat la Marea Neagră, care s-a desfăşurat la 5 şi 6 iunie în capitala României, Bucureşti.
Potrivit presei româneşti, Fondul Marshall a alocat 20 mil. dolari în vederea lansării Fondului Mării Negre şi a lansat negocieri cu Agenţia pentru Dezvoltare Internaţională a SUA (USAID), Fundaţia Charles Stewart Mott, Guvernul României şi alţi donatori publici şi privaţi din SUA şi Europa în vederea susţinerii acestei iniţiative.
"Regiunea Mării Negre este vitală pentru asigurarea stabilităţii de durată, securităţii şi păcii Europei, SUA şi a Alianţei Euro-Atlantice. Fondul Mării Negre va ajuta la asigurarea progresului în regiune la nivel local, naţional şi internaţional", a declarat preşedintele Fondului Marshall, Craig Kennedy.
Potrivit Ministerului român de Externe, reuniunea la nivel înalt a Forumului reprezintă startul unui flux de evenimente destinat să conducă la o interacţiune avansată, la diverse niveluri.
Potrivit presei din România, una dintre speranţele legate de acest Forum este crearea auspiciilor de rezolvare a unor conflicte regionale. Problema transnistreană va fi pusă în discuţie abia după Forum, când preşedintele Traian Băsescu intenţionează să prezinte Moscovei şi Chişinăului un plan de soluţionare sută la sută românesc.
Forumul s-a desfăşurat în perioada 5-6 iunie la Bucureşti. La reuniune au participat şefi de state şi oficiali din R. Moldova, Ucraina, Georgia, Armenia, Bulgaria ş. a., precum şi reprezentanţi ai NATO, OSCE, ONU.