Focare de pestă porcină la Ungheni și Cahul

Două cazuri de pestă porcină au fost înregistrate în raioanele Ungheni și Cahul. Prezența virusului s-a confirmat în probele recoltate de la porcii domestici din exploatația comercială de porcine amplasată în extravilanul localității Petrești din Ungheni și în exploatația non-profesională din extravilanul localității Câșlița Prut de la Cahul, transmite IPN.

Comisiile pentru situații excepționale din cele două raioane au inițiat acțiuni de eradicare a focarelor. Au fost stabilite zonele de restricții – zona de protecție de trei kilometri și zona de supraveghere de 10 kilometri. A fost restricționată mișcarea porcilor din fermele comerciale din aceste zone, precum și mișcarea porcilor din exploatații non-profesionale din întreg arealul raioanelor afectate, dar și comercializarea cărnii obținute de la aceștia.

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor solicită proprietarilor de porci să informeze subdiviziunile teritoriale pentru siguranța alimentelor, medicii veterinari sau autoritățile publice locale în cazul îmbolnăvirii și pieirii animalelor sau a depistării cadavrelor de mistreți.

Fermierii vor evita hrănirea porcilor cu cereale proaspăt recoltate. Acestea ar putea fi potențial contaminate de către mistreți cu pestă porcină. Trebuie evitată utilizarea în hrana animalelor a resturilor culinare și respectate cerințele minime de biosecuritate. „Tot în acest context, solicităm cetățenilor să nu procure animale fără certificate sanitar-veterinare și produse alimentare din locuri neautorizate. Să nu cumpere produse alimentare din carne de porc din țările vecine în scopul aducerii acestora în Republica Moldova, deoarece vor fi confiscate și distruse”, se arată într-un comunicat de presă.

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor este dispusă să acorde persoanelor care au notificat despre depistarea unor cadavre de mistreți și locul amplasării acestora recompense în mărime de 50 de euro pentru fiecare cadavru notificat.

Pe parcursul anului 2023, au fost înregistrate 17 focare de pestă porcină. Au fost nimiciți din cauza bolii 334 de porci și 21 de mistreți.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.