Foametea din 1946-1947. Vasile Șoimaru: Au fost măturate podurile și oamenii au fost omorâți

Foametea din 1946-1947 a fost organizată pentru a determina populația să devină supusă și obedientă în contextul procesului colectivizării. Este opinia deputatului PAS, Vasile Șoimaru, și a fost expusă în cadrul dezbaterii publice la tema „Foametea organizată din 1946-1947: victime, călăi, memorie”, organizate de Agenția de presă IPN. Pentru a cinsti memoria celor care au fost omorâți prin înfometare, Parlamentul de la Chișinău a instituit anul trecut Ziua comemorării victimelor foametei organizate din anii 1946-1947.

Potrivit deciziei Parlamentului, Ziua comemorării victimelor foametei organizate din anii 1946-1947 va fi marcată anual în cea de-a treia sâmbătă a lunii aprilie. Autorul proiectului de hotărâre, Vasile Șoimaru, spune că de la declararea Independenței, deputații nu au avut curajul să spună franc că foametea a fost organizată și nu doar consecința unui an secetos.

„De 32 de ani tot am așteptat. Am fost în trei Parlamente și nu aveam cu cine vota. Iată că acum au venit în Parlament copiii celor care în 90 au încercat prima dată să instituie această zi și ei au votat acest proiect care ne permite să comemorăm victimele foametei organizate de comunism pe meleagurile noastre. Și acum deputații de stânga și extrema stângă au părăsit Parlamentul la votarea acestui proiect, pentru că ei nu voiau să audă că foametea a fost organizată. Cică, a fost secetă. Nu-i adevărat. Au fost măturate podurile și oamenii au fost omorâți. Asta nu se iartă”, a spus deputatul PAS, Vasile Șoimaru.

Potrivit istoricilor, numărul celor care au fost omorâți prin înfometare în perioada decembrie 1946 - august 1947 în Republica Sovietică Socialistă Moldovenească variază între 250 de mii și 300 de mii de oameni.


„Scopul foametei a fost viitoarea colectivizare. S-a dorit ca oamenii să devină cuminți, ascultători, cei care au fost buni gospodari au fost trimiși să ridice Siberia, iar cei care au rămas trebuiau să fie ascultători pentru că foametea e cea mai groaznică moarte. Au fost oameni concreți care au elaborat acest proiect de înfometare a populației. Din păcate, istoricii se ocupă doar de foamete ca proces, dar nu spun clar cine sunt cei care au organizat-o. Istoricii noștri au de lucru mult ca să scoată la iveală aceste fapte. Cum a fost posibil așa ceva pe pământul nostru rodnic?”, s-a întrebat deputatul PAS, Vasile Șoimaru.

Potrivit parlamentarului, în memoria victimelor foametei organizate este necesară construcția unui complex memorial. În prezent, un memorial al victimelor foametei se găsește în satul Avdarma din autonomia găgăuză. De asemenea, un compartiment amplu din muzeul satului Avdarma este destinat acestei crime împotriva umanității.

„Avem șansa ca la Avdarma să facem un centru național pentru toți locuitorii Moldovei. Să fie un complex realizat la cel mai înalt nivel. Dar și la Chișinău trebuie făcut ceva asemănător. Hotărârea Parlamentului privind Ziua comemorării victimelor foametei este începutul, dar mai este mult de lucru. După votarea acestui proiect a apărut romanul lui Nicolae Rusu, pe care recomand să fie citit. De asemenea, apare un alt roman scris de preotul din satul lui Nicolae Botgros, va fi ceva ieșit din comun. Cu lacrimi în ochi citești acele pagini. A apărut o nouă ediție a cărții Larisei Turea. Mai este cartea Marianei Țăranu. Se face câte ceva, dar e încă foarte puțin pe lângă crima comisă în perioada 1946-1947. Zilnic ar trebui să ne amintim de oamenii omorâți prin înfometare ”, a mai spus reprezentantul partidului de guvernare.

Dezbaterea publică intitulată: „Foametea organizată din 1946-1947: victime, călăi, memorie” este ediția a 10-a din ciclul de dezbateri „Impactul trecutului asupra proceselor de consolidare a încrederii și păcii”. Proiectul este realizat de către Agenția de Presă IPN cu sprijinul Fundației germane Hanns Seidel.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.