FMI va încerca să convingă Guvernul R. Moldova să nu se implice în reglementarea preţurilor la pâine
Fondul Monetar Internaţional (FMI) va încerca să convingă Guvernul R. Moldova să încerce alte instrumente, decât reglementarea preţului la pâine, pentru a proteja categoriile socialmente vulnerabile de impactul pe care le-ar putea avea eventualele majorări, a declarat vineri, 14 septembrie, într-o conferinţă de presă reprezentantul permanent al FMI în R. Moldova, Johan Mathisen.
Potrivit lui Mathisen, FMI înţelege că majorarea preţului la produsele alimentare are un impact semnificativ asupra păturilor sărace. Experienţa altor ţări demonstrează, însă, că controlul statului asupra preţurilor este o practică ineficientă din punct de vedere economic. Pe de o parte, de facilităţile impuse de guvern nu doar categoriile vulnerabile, pe de altă parte, apare în mod iminent riscul de decapitalizare a companiilor producătoare, a subliniat oficialul FMI.
Premierul Vasile Tarlev a reiterat în aceeaşi zi, în cadrul Comisiei pentru situaţii excepţionale, că Guvernul va urmări respectarea de către producători a actelor normative şi legislative la capitolul preţurilor la pâinea socială. El a afirmat că nu există temei pentru majorarea preţurilor la pâinea socială, cel puţin până în ianuarie. Potrivit Primului ministru, marea majoritate a întreprinderilor de panificaţie au rezervele necesare şi nu au argumente economice pentru a scumpi pâinea.