Majorarea de întârziere pentru neachitarea în termen a obligaţiilor fiscale, aferente bugetului de stat şi bugetelor locale va constitui în anul curent, 2016 - 0,0683% din suma restantă pentru fiecare zi de întârziere, transmite IPN cu referire la Inspectoratul Fiscal Principal de Stat .
Potrivit articolului 228 al Codului fiscal, majorarea de întârziere (penalitatea) este o sumă calculată în funcţie de cuantumul impozitului, taxei şi de timpul scurs din ziua în care acestea trebuiau plătite, indiferent de faptul dacă au fost sau nu calculate la timp. Aplicarea de către organul fiscal sau alt organ abilitat a majorării de întârziere este obligatorie, independent de forma de constrângere.
Cuantumul majorării de întârziere se determină anual în funcţie de rata de bază, stabilită de Banca Naţională a Moldovei în luna noiembrie a anului precedent anului fiscal de gestiune, aplicată la operaţiunile de politică monetară pe termen scurt (19,5 la sută). La aceasta se adaugă 5 puncte şi se împarte la numărul de zile ale anului. Cifra este aproximată conform regulilor matematice până la 4 semne după virgulă.
Majorarea de întârziere reprezintă o parte din obligaţia fiscală şi se percepe în modul stabilit pentru impunerea fiscală.