FISC va raporta timp de o lună rezultatele evaziunii fiscale în alimentaţia publică

Inspectoratului Fiscal Principal de Stat (FISC) va raporta, timp de o lună, rezultatele evaziunii fiscale în alimentaţia publică, iar celor care nu se vor legislaţiei li se vor aplica măsuri de constrângere. Despre aceasta a declarat şeful FISC, Ion Prisăcaru, într-nu interviu pentru Radio Europa Liberă, transmite IPN.

„Mai întâi, cerem corectitudine, dar trebuie să avem documente, să avem probe că noi am fost corecţi, noi am adus la cunoştinţă. Iată, dacă luăm domeniul alimentaţiei publice, mai întâi, am selectat toate unităţile care prestează servicii de agrement, săli de nunţi, am dus cu ei lucrul de lămurire, ca ulterior să vedem cum am fost înţeleşi. Cine nu ne-a auzit, o să fim impuşi să recurgem la măsuri, adică ne impun ei...”, a spus şeful inspectoratului.

Potrivit lui Prisăcaru, la nivel de economie naţională nu vor fi sesizabile în timpul apropiat rezultatele aşteptate în lupta cu evaziunea fiscală, dar la nivel de domenii, chiar într-o lună-două vor fi. Pe lângă domeniul alimentaţiei publice, Ion Prisăcaru s-a referit şi la carierele de nisip. „Trebuie să luăm tot lanţul – de la carieră, e un material de construcţie, magazinele de materiale de construcţie, apoi întreprinderile din domeniul construcţiilor, până la consumatorul final, cel care beneficiază de acele apartamente. Şi atunci, în lanţ, poţi să urmăreşti şi să combaţi fenomenul de eschivare de la plata impozitelor. Vreau să cunoască toţi contribuabilii: nu aplicăm măsuri de constrângere. Aceasta este doar la o etapă la care sperăm să nu ajungem chiar”, a spus şeful dela FISC.

Referindu-se în general la administraţia fiscală, şeful inspectoratului a declarat că este o situaţie dificilă, care s-a creat cu anii. „Sunt de vină abordările care au fost faţă de contribuabili, în general, pe parcursul anilor şi mentalitatea noastră care se trage, iarăşi, din trecut. Deoarece agentul economic, mai cu seamă, cei care fac businessul mic, mijlociu şi mare, erau trataţi, din start, ca nişte infractori. Aceasta a şi condus la situaţia în care am ajuns”, a subliniat Prisăcaru.

Ion Prisăcaru a mai spus că se va crea o echipă în cadrul Inspectoratului Fiscal Principal de Stat, care va reacţiona prompt la toate sesizările privind tentativele de corupere şi va aplica măsurile de rigoare. Potrivit şefului de la FISC, spre regret, corupţia s-a infiltrat destul de adânc în societate. În context acesta a făcut un apel către contribuabili să nu intre în cârdăşie cu inspectorii care pretind mită şi să sesizeze organele abilitate.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.