Fiodor Ghelici: Ajutorul autorităților moldovenești pentru ucraineni este mai mult la nivel de declarații

Autoritățile moldovenești nu depun suficient efort pentru a-i ajuta pe refugiații ucraineni care tranzitează Republica Moldova. O declarație în acest sens a fost făcută de Fiodor Ghelici, reprezentant oficial al organizației internaționale-interguvernamentale de dezvoltare educațională la ONU, în cadrul unei conferințe de presă la IPN, transmite IPN.

Fiodor Ghelici spune că cetățenii ucraineni sunt lăsați față în față cu probleme pe care ei nu știu cum să le rezolve. El a prezentat mai multe exemple când cetățenii ucraineni s-au ciocnit cu „lipsa de bun simț din partea inspectorilor vamali sau a polițiștilor de frontieră”.

„Autoritățile de la Chișinău declarativ spun că sunt cu sufletul în Ucraina, dar cetățenii Ucrainei spun că Moldova este un dușman al Ucrainei și moldovenii ar fi complicii războiului. Ucrainenii spun că moldovenii îi fură așa cum o fac și agresorii ruși. Eu citez persoane din Ucraina și port răspundere pentru fiecare cuvânt. Ceea ce face poliția de frontieră moldovenească acum este rușinos. Femeile care tranzitează Moldova, care au generatoare electrice, baterii de energie, la ieșirea din Moldova rămân fără aceste lucruri întrucât le sunt confiscate sub diferite pretexte”, spune Fiodor Ghelici.

„Unei femei din Ucraina, care avea un copil de 6 luni, i s-a reproșat că nu are pașaport pentru acest copil și nu i s-a permis să tranziteze Republica Moldova, sugerându-i să-și facă pașaport alb. Noi am fost cu colegii mei martorii vii ai acestui eveniment. O altă femeie, directoarea unei grădinițe, care avea un generator de curent electric, a tranzitat Republica Moldova, iar la ieșire, inspectorii vamali i-au luat acest generator. Aflând despre acest caz, am vorbit cu reprezentanții conducerii de la vamă, iar peste 30 de minute m-a sunat și mi-a zis că femeia poate merge să ia generatorul”, mai spune Fiodor Ghelici.

El susține că s-a adresat în repetate rânduri Centrului Național Anticorupție, Procuraturii Anticorupție și altor instituții pentru a întreprinde măsurile necesare în vederea evitării acestor situații, dar nu a primit reacții. I-a trimis două scrisori și șefei de la Procuratura Anticorupție, Veronica Dragalin, însă nu a primit niciun răspuns. „Am solicitat toată informația confidențial despre ce se întâmplă la frontieră, dar nu s-a încumetat să reacționeze”, a remarcat Fiodor Ghelici.

Avocatul Ghenadie Covali, reprezentantul unor cetățeni ucraineni care ar fi avut de suferit în timpul traversării punctelor de trecere a frontierei moldo-ucrainene, a declarat că „e haos la acest capitol”. El a oferit un exemplu când cetățenii ucraineni au avut de suferit în urma gafelor comise de Poliția de Frontieră.

„La punctul de trecere a frontierei Palanca, traversând pe jos, femeia a ajuns pe teritoriul Republici Moldova. A așteptat în rând, apoi a fost chemată de către reprezentanții vamali și i s-a solicitat să scoată tot ce are în buzunare. Evident, femeia s-a revoltat, ulterior însă a scos tot ce avea în buzunare, explicând că deja o așteaptă mașina de taxi pentru a ajunge la aeroport și că riscă să întârzie la cursa Chișinău - Istanbul. Aceștia însă au găsit un alt motiv pentru a o împiedica, acuzând-o că permisul acesteia, găsit în geantă, ar fi fost fals și a fost reținută pentru elucidarea situației. Clarificarea s-a făcut peste patru ore, lucru care a făcut ca femeia să întârzie la zbor. Am solicitat o expertiză care, în consecință, nu a putut clarifica lucrurile. Cazul este expediat în judecată, iar partea vătămată solicită ca să-i fie întors prejudiciul cauzat”, spune avocatul Ghenadie Covali.

Apărătorul spune că pe rol mai este un alt caz scandalos. Este vorba despre confiscarea unor bunuri de uz personal care au fost comandate de către cetățenii ucraineni prin intermediul diferitelor platforme de comercializare online și care tranzitau Republica Moldova. „O unitate de transport din Ucraina a venit în Moldova pentru a prelua comanda ce a intrat în țară prin Aeroportul Chișinău, dar bunurile sunt confiscate deja a 81-a zi pentru că reprezentanții vamali din Republica Moldova au anumite neclarități”, declară Ghenadie Covali.

Reprezentantul oficial al organizației internaționale-interguvernamentale de dezvoltare educațională la ONU, Fiodor Ghelici, a făcut apel către autoritățile de vârf ale Republicii Moldova să acorde o atenție sporită situației de la punctele de trecere a frontierei și să-i ajute pe cetățenii ucraineni aflați în dificultate.

Notă: Agenția IPN oferă dreptul la replică persoanelor care se consideră vizate în știrile realizate de pe declarațiile organizatorilor prezentei conferințe de presă, inclusiv prin facilitarea organizării altei conferințe de presă în condiții similare.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.